Dörzsölhetik a tenyerüket a spanyol szállodások, 4,4 millió külföldi érkezhet húsvétra

Szerző: Imre Lőrinc

Forrás: turizmus.com

 2024. március 18. 12:58

Hiába szaladtak el a szállodadíjak, minden korábbi rekordot megdöntött a foglalások száma tavaly Spanyolországban a keresztény világ egyik legkülönlegesebb vallási ünnepén. Az idei nagyhét a várakozások szerint még magasabbra teheti a lécet.

Az idei nagyhét, spanyol nyelven Semana Santa, március 24-én kezdődik és húsvétvasárnapig, Jézus Krisztus feltámadásának napjáig tart. Az egyhetes vallási ünnepély ideje alatt megszámlálhatatlan mennyiségű programmal készülnek a helyi turisztikai szereplők, önkormányzatok, nemcsak a szakrális térben. A látványosságok közül azonban egyértelműen a vallási körmenetek vonzzák a legtöbb embert.

A ceremónia során a tökéletes szinkronban lépdelő férfiak (spanyolul costaleros) a hátukon tartva hordozzák körbe a városon a kereszténység legfontosabb jelképeit. A mívesen kidolgozott szobrok, ereklyék (pasos) között mindig kiemelt szerepet kap a keresztre feszített Jézus Krisztus és Szűz Mária alakja. A körmenet részét képezik a nazarénusok is, akik csúcsos fejdíszekben kísérik a menetet, miközben bűnbocsánatért esedeznek.

A leghíresebb körmeneteket Spanyolország déli részén, Andalúzia tartományban, azon belül is Sevillában, Granadában, Málagában és Córdobában tartják. Az ország északkeleti régiójából Zaragoza városa emelhető ki, de a fővárosban, Madridban is rendeznek egyházi körmeneteket. A szertartás eredete a középkorra, a XIII. századra vezethető vissza, amikor Szent Ferenc rendje a processziókon elkezdte ábrázolni a keresztény vallás fontos témáit, alakjait.

A nagyhét látványosságai közül a vallási körmenetek vonzzák a legtöbb látogatót

Fotó: 123rf.com

Rekordokat dönthet az idei Semana Santa

A spanyol szállodák már az elmúlt évben is megteltek turistákkal a nagyhét alatt, a kiadó szobák több mint kilencven százalékát lefoglalták. A külföldi beutazók mellett ilyenkor a belföldi turizmus is jelentős, amit támogat az is, hogy a spanyol iskolai szünet épp erre az időszakra esik, így a családosok is útra kelhetnek.

„Idén márciusban és áprilisban 14 millió, a tavalyinál kétmillióval több turista érkezhet az országba, ami 16 százalékos növekedést jelentene” – jósolja Rosana Morillo turizmusért felelős államtitkár az epe.es beszámolója alapján.

Maradva még a számok világában: kifejezetten a nagyhét és a húsvéti ünnepi időszak miatt csaknem 4,4 millió külföldi beutazót várnak, ami 5 százalékos bővülés lenne a 2023-as adathoz viszonyítva.A Semana Santa alatt tapasztalt turistaforgalom egyébként már 2022-ben elérte a koronavírus-járvány előtti, 2019-es csúcsot. „Azt gondoltuk, hogy a 12 százalékos infláció, az árak emelkedése hatással lesz a turistákra, mint ahogy azt a korábbi gazdasági válságok idején is láthattuk. Ráadásul a koronavírus omikron nevű variánsa is közbeszólhatott volna. Ennek ellenére az emberek utazás iránti vágya mindent felülírt” – nyilatkozta Carlos Garrido, a Spanyol Utazási Irodák Szövetségének elnöke a cadenaser.com beszámolója alapján.

 

Azért nem minden fenékig tejfel

Bár a csúcson pörög a spanyol turisztikai szektor, több kihívással is szembe kell néznie az ágazatnak. „A spanyol szállodaipar kilátásai” című konferencián a korábban említett Rosana Morillo négy alapvető területet jelölt meg, ahol mindenképp javulásra van szükség. Kiemelte a fenntarthatóság és a digitalizáció előmozdítását, a munkahelyek vonzóbbá tételét, illetve az adóelkerülés elleni küzdelmet.

Az adócsalások esetében javulást hozhat az Európai Parlament által nemrég elfogadott adatgyűjtési és megosztási szabályozás, ami a rövidtávú szálláshely-szolgáltatókra vonatkozik, és átláthatóbbá teheti a szektor működését. A turizmusért felelős államtitkár reméli, hogy Spanyolország az első olyan tagállam lehet az Európai Unióban, amely hatékonyan tudja implementálni az EU-s direktívát a szállásadói piacon.

A problémák súlyát jól jelzi, hogy a Spanyol Nemzeti Bank elnöke, Pablo Hernández de Cos is arról beszélt, hogy szoros figyelemmel követik a szektor fejlődését és próbálnak megoldásokat találni a fennálló kihívásokra. A jegybank elnöke külön megemlítette a versenyképességgel és a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat. Ezeken a területeken azért is lenne létfontosságú az előrelépés, mert, ahogy Hernández de Cos fogalmaz, „ami a turizmussal fog történni a következő időszakban, meghatározza azt, hogy mi fog történni Spanyolországgal az előttünk álló években”.