Százmillió eurós veszteséget jelentett a Lufthansa-csoport

Forrás: MTI

 2019. július 30. 11:50

A június 30-ával zárult első pénzügyi fél évben elszenvedett százmillió eurós veszteség oka a magasabb költségszint.

A légitársaság honlapján közölt eredmény-kimutatás szerint a csoport az előző év azonos időszakához képest 3 százalékkal 18,5 milliárd euróra növelte teljes árbevételét, a költségszint ugyanakkor ennél nagyobb mértékben, 7 százalékkal emelkedett és 18,2 milliárd eurót tett ki.

A kiigazított üzemi eredmény a tavalyi első fél évi eredményhez képest 60 százalékot csökkent, és 418 millió eurót tett ki. A csoport a 2019-es pénzügyi év első felét 116 millió eurós adózott veszteséggel zárta az egy évvel korábbi 713 milliós nyereség után.

Többek között az Eurowings átalakításával próbálják javítani a Lufthansa-csoport eredményét

Fotó: lufthansagroup.com

A taglégitársaságok közül a Lufthansa 403 milliós (–43 százalék) üzemi eredményt mutatott fel, a Swiss 215 millió eurót (–23 százalék) termelt, az Austrian Airlines pedig 55 milliós veszteséggel üzemelt az egy évvel korábbi szolid, 9 milliós nyereség után.

A diszkont forgalmat bonyolító Eurowings, illetve az ide sorolt Brussels Airlines tovább növelte veszteségét a tavalyi évhez képest, a 2018 első félévi 270 millió eurós veszteség idén az első fél évben 274 millió euróra növekedett.

Carsten Spohr, a Lufthansa-csoport elnök-vezérigazgatója elsősorban a kiéleződő versenyt és a 450 millió euróval megugró kerozinköltségeket okolta és jelezte, hogy több intézkedést is hoztak már, amelyek javítják majd a cég nyereségességét.

Ezek között szerepel az Eurowings átalakítása, a légitársaság átadja minden hosszútávú járatát a Lufthansának és csak az Európán belüli, közvetlen, úgynevezett point-to-point forgalomért lesz felelős.