Szégner Zsuzsa: Budapest szintet léphet a MICE-piacon

Forrás: turizmus.com

 2023. november 27. 10:16

Az új kongresszusi és sportlétesítmények, valamint szállodák olyan rendezvények fogadását is lehetővé teszik, amilyeneket korábban nem tudtunk megszerezni. Interjú Szégner Zsuzsával, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nemzetközi kapcsolatok igazgatójával.

Amint arról korábban beszámoltunk, az október végén megrendezett 9.  MICE Business Day eseménysorában előadást tartott Szégner Zsuzsa. A Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi kapcsolatok igazgatója ezúttal külön beszélgetésen is válaszolt szerkesztőségünk kérdéseire a magyar főváros MICE-piaci lehetőségeiről.

 

Az utóbbi két év fővárosi infrastruktúra-bővülése (új konferenciaközpont és magas kategóriájú szállodák piacra lépése) milyen új lehetőségeket nyit meg Budapest számára?

Budapest nemcsak a kulturális turizmus kedvelt úti célja, hanem elsődleges célpontja a nemzetközi csoportos hivatásturizmusnak is. MICE-desztinációként különösen fontos, hogy a magyar fővárosban a kongresszusokra, konferenciákra érkezőket kiszolgáló magas minőségű infrastruktúra rendelkezésre álljon. A pandémia alatti "kényszerleállást" kihasználva jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a szolgáltatók a fogadókészség növelése, korszerűsítése érdekében. A legjelentősebb fejlemény ezen a téren a Hungexpo területén 2021-ben átadott új kongresszusi központ. A MICE-piac szempontjából pedig az is különösen fontos, hogy az utóbbi két évben Budapesten 14 új, 4-5 csillagos szálloda lépett a piacra 1570 szállodai szobával.

Az online vagy a hibrid rendezvények megvalósítását pedig 25 professzionális stúdió szolgálja Budapesten.

Szégner Zsuzsa prezentál a MICE Business Day-en október 26-án

Fotó: Grósz Balázs

A közelmúltban megvalósult rendezvények, például az idén az Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai támogatásával, a Hungexpo területén megrendezett, közel 6 ezer fős Európai Neurológiai Akadémia (EAN) 9. kongresszusának sikeres megvalósítása is azt bizonyítja, Budapest rendelkezik azokkal az infrastrukturális adottságokkal, amelyek akár több ezer résztvevős nemzetközi rendezvények sikeres megvalósításához szükségesek.

 

Hová pozicionálhatjuk Budapestet a konferenciavárosok sorában?

Budapest kivételes elhelyezkedése turisztikai szempontból is fontos versenyelőnyt jelent. Mindössze 1-2 órányira fekszik a nagyobb európai közlekedési csomópontoktól. A magyar főváros területén belül pedig könnyen, akár sétatávolságon belül is elérhetőek a kikapcsolódási helyszínek, turistalátványosságok, ami a konferenciákat, kongresszusokat kísérő programok szempontjából ideális. Központi elhelyezkedése, jó megközelíthetősége mellett biztonságos is. A szűkebb régiónkban Bécshez és Prágához képest Budapest ár-érték arányban kedvezőbb. Még inkább így van ez Berlinnel, Európa egyik vezető konferenciahelyszínével vagy éppen Milánóval összehasonlítva.

A magyar fővároshoz hasonlóan könnyen megközelíthető Pozsony viszont Budapestnél kisebb konferencia-kapacitással rendelkezik. Varsó és Krakkó konferenciaturizmus szempontjából szintén fontos úti célnak számít a régióban, Budapest azonban Kelet-Közép-Európa központjaként, kulturális sokszínűsége miatt előnyösebb választás.

 

Milyen rendezvényeket célozhat meg a főváros, amire korábban esélye sem volt?

A Hungexpo területén átadott új kongresszusi központnak köszönhetően eggyel bővült az ezer fősnél nagyobb rendezvény befogadására képes helyszínek listája Budapesten. Az új kongresszusi létesítményben ráadásul sok multifunkcionális szekcióterem és fogadóterület, s a Hungexpo területén további hatalmas bel- és kültéri területek állnak rendelkezésre a kongresszusokat gyakran kísérő kiállítások rendezésére.

Az elmúlt évek sportlétesítmény fejlesztései révén pedig olyan helyszíneket is kínál Budapest, amelyek ideálisak a különtermi kapacitásokat egyébként nem igénylő, ugyanakkor akár tízezres létszámú nagyrendezvények befogadására.

 

A Kongresszusi Iroda munkájának köszönhetően milyen nagyszabású események érkeznek Budapestre a közeljövőben?

Számos rendezvény valósul meg hazánkban a következő években. Hamarosan három újabb nagy nemzetközi rendezvényről adhatunk hírt. Amit már elmondhatunk: 2024 júliusában a budapesti MVM Dome adhat otthont a háromnapos Jehova Tanúi Kongresszusnak, amelyre több mint 20 ezer hazai résztvevőt, és háromezer nemzetközi küldöttet várnak. A teljes esemény várhatóan 40 ezer vendégéjszakát eredményez majd.

Kisebb létszámú, de annál nagyobb jelentőségű a 2024-es DistriPress kongresszus, amely jövő év szeptemberében érkezik hazánkba. Az exkluzív, 250 fős eseményre a világ több mint 50 országából érkeznek a legnagyobb kiadók, nyomdák, nagykereskedő, terjesztő és viszonteladó, valamint kiegészítő termékelőállító és szolgáltató vállalatainak döntéshozói. Olyan nagyvállalatokról van szó, amelyek például a National Geographic, a Vogue, a The Sun vagy éppen a New York Times előállításában, disztribúciójában vesznek részt.

Az igazgató bemutatta a Hivatásturisztikai Együttműködés Programot is

Fotó: Grósz Balázs

A Magyar Turisztikai Ügynökség elkötelezett a hivatásturizmus piacának élénkítésében. Ennek elősegítése érdekében 2022 végétől a Budapest Convention Bureau az MTÜ részeként működik. Egyik fontos kezdeményezéseként hamarosan elindul a Hivatásturisztikai Együttműködés Program.

Célja, hogy az MTÜ immár a MICE-piac legnagyobb megrendelőinek számító szövetségekkel közvetlenül együttműködve biztosítsa minél több nemzetközi konferencia, szövetségi rendezvény Magyarországra, illetve Budapestre hozatalát.

Mindez gazdagítja a hazai tudományos és kulturális életet, valamint élénkíti a gazdaságot és a turisztikai bevételeket is. Ráadásul immár több, jelentős kapacitással rendelkező kongresszusi központ is elérhető Magyarországon; a főváros mellett már Balatonfüreden is.