TOP50 – Erdei Bálint: Húzóprogramjaink ősszel már egészen jó létszámmal futottak

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 21. 17:20

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Cityrama társtulajdonosa, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) általános alelnöke, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátora hetedszer került be a kötetbe.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

Óriási várakozásokkal, a visszarendeződésben és az újraindulásban bízva indították a tavalyi évet a beutazással foglalkozó utazási irodák. Optimizmusuknak az ukrajnai háború vetett véget, amely nemcsak visszavetette az utazási kedvet, de jóval nagyobb pofonokat osztott, mint előzetesen gondolták. „A legfájóbb talán a Covid miatt kétszer elhalasztott, háromhetes francia csoport végleges lemondása volt, de a jó program és a kedvező ár-érték arány ellenére az incentive utakért való versengésben is rendre alulmaradtunk a nyugat-európai konkurenciával szemben, pusztán azért, mert szomszédos ország vagyunk” – beszél az év eleji hullámvasútról Erdei Bálint.A csoportos beutazás és a MICE az év első felében egyaránt elmaradt a várakozásoktól, az egyéni forgalom, ha lassan is, de megindult felfelé. Ennek ellenére a legnépszerűbbnek számító budapesti városnézéseket és a Dunakanyarba vezető programot irodájuk ráfizetéssel vitte a nyár közepéig, ebben csak az augusztus hozott változást. Az egyre nagyobb volumenben érkező egyéni vendégeknek köszönhetően húzóprogramjaik az ősszel már egészen jó létszámmal futottak.

Erdei Bálint, a Cityrama társtulajdonosa, a MUISZ alelnöke

Fotó: Dombóvári Judit

„Az egyéni vendégek felfutása 2023-ra mindenképp bizakodásra ad okot, éppúgy, mint a csoportok érkezésében érezhető óvatos javulás” – emeli ki a jövő évvel kapcsolatos reményeit a szakember.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának tagjaként Erdei Bálint oroszlánrészt vállalt a turisztikai szereplők könnyebb és gyorsabb egymásra találását segítő és a pandémia által átrendezett piaci helyzetről tiszta képet adó CheckINN online turisztikai piactér létrehozásában. A díjmentesen elérhető, térképalapon is megjelenő kapcsolatépítő felületre első körben a turizmusban közvetlenül érdekelt vállalkozások (utazási irodák, szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvényhelyszínek, személyszállító cégek, idegenvezetők, fürdők, különböző attrakciók és kölcsönzők) regisztrálhatnak, a céges alapadatok megadását követően részletes információkat megosztva tevékenységükről.

Erdei Bálint bízik benne, hogy sokan megjelennek a vállalkozások elérhetőségét és láthatóságát egyaránt javító piactéren, melynek aktualitása a jelenlegi környezetben megkérdőjelezhetetlen.

Legalább ennyire fontos a szakember MUISZ-alelnökként végzett, örökzöld és friss ügyeket felkaroló tevékenysége. Pozitívumként említette, hogy rendszeresen ülésezik egy fővárosi turistabusz-kerekasztal, de a munka lassan halad, stratégia és értelmezhető tervek helyett ad hoc döntések nehezítik a vállalkozások mindennapjait. A nyári szezon elején, átmenetileg bevezetett magassági korlátozás után csak októberben térhettek vissza a Várba az autóbuszos turistacsoportok, de a legújabb, december elején napvilágot látott elképzelés már behajtási engedélyhez kötné a turistabuszok mozgását. Meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetet egyszer és mindenkorra megoldaná a Palota úton kialakítható buszfordító, aminek megépülése esetén egyáltalán nem kellene áthajtaniuk az autóbuszoknak a Várnegyed területén.

A MUISZ sokat lobbizik azért, hogy újra kötelező legyen a beutaztató irodák regisztrációja. Jelenleg ugyanis azok az utazásszervezők, akik kizárólag B2B-alapon végzik tevékenységüket, mentesülnek alóla.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)