Új vasúti kedvezmények az új menetrenddel

Forrás: turizmus.com

 2017. december 06. 14:39

Akár 20 százalékos engedményt is el lehet érni az online váltott és mobilon bemutatott jegyekre, valamint a csúcsidőn kívüli utazásokra.

December 10-étől még kedvezőbb lesz az önkiszolgáló csatornákon keresztül történő jegyvásárlás. A MÁV-START a jegykiadó automatákból értékesített jegyekre, valamint az interneten vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre 5%-os, e-vonatjegy (kinyomtatás nélkül, okostelefon, tablet vagy laptop képernyőjén is bemutatható) vásárlása esetén pedig 10%-os kedvezményt biztosít, amelyre csúcsidőn kívüli utazás esetén további 10%-os engedmény jár, ha online felületen vagy mobilalkalmazással vásárolják a menetjegyet.

Az olcsóbb elektronikus jegyeket elővételben december 8-ától lehet megvásárolni. Az ajánlat a bérletekre nem vonatkozik.

Új vonatokat vet be a MÁV

Fotó: turizmus.com

A MÁV-START kibővítette a jegyvásárlási funkció miatt igen népszerű, 500 ezer letöltést elért mobilalkalmazását. Egy gyors regisztrációt követően, okostelefonon akár pár kattintás is elegendő lesz, hogy bankkártyás fizetéssel vegyék meg a jegyeket az utasok. November elején elkezdődött a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás androidos bétateszt verziója, amelyet az utasok – vagy akár az IT-szakértők – egyelőre korlátozott számban, ezren tölthettek le. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető és használható lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, amely nem csak Androidon, de iOS-en is elérhetővé válik.

A 2017. december 10-étől érvényes belföldi menetrend letölthető a MÁV-csoport honlapjáról.

A menetrendváltástól új heti és havi nemzetközi bérleteket kínál a MÁV a Győrből, Mosonmagyaróvárról és Hegyeshalomból Bécsbe ingázók számára. A bérleteket a regionális nemzetközi járatok mellett a távolsági vonatainkon is igénybe vehetik az utasok, így akár a railjet, EuroCity vagy EuroNight nemzetközi járatainkkal is korlátlanul utazhatnak.

Az eddig Nyíregyházáról Bécsbe közlekedő Hortobágy EuroCity útvonala Záhonyt is eléri, és közvetlen kocsit továbbít Kijev és Bécs között. Ennek köszönhetően új SparSchiene jegyeket vezetnek be erre a vonatra és viszonylatra. A kerékpárszállítási lehetőséget egész évben biztosítja a vasútvállalat a vonaton a nemzetközi forgalomban. Az Avala és a Lehár EuroCity-k esetében megszűnik az étkezőkocsi.

A Dacia nemzetközi gyorsvonatra a magyar – osztrák forgalomban már nem lesz kötelező helyjegyet váltani, Budapest és Bécs között pedig már a MÁV-START is közlekedtet közvetlen kocsikat. A kedvező utazási lehetőségek és az egységes díjszabási kínálat érdekében erre a vonatra is lehet olcsóbb SparSchiene-menetjegyeket váltani.

A szlovákiai viszonylati kedvezményes jegyeket menetrendváltástól Special néven fogják értékesíteni.

A Prágába, Brnóba, Hamburgba és Varsóba közlekedő valamennyi EuroCity-járat Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, és oda is érkezik, 16 perccel csökkentve a járatok menetidejét. A Budapest és Brno, illetve Budapest és Prága közötti EuroCity-k egységes „Metropolitan” márkanévvel, de változatlan fedélzeti szolgáltatásokkal és díjszabási kínálattal közlekednek.

A Metropol EuroNight érkezési és indulási helye – a nappali vonatokkal ellentétben – továbbra is a Keleti pályaudvar marad. A vonat külföldre Budapestről 20 perccel később indul, a benne található kocsicsoportok kínálata azonban jelentősen átalakul.

A menetrendváltástól a Romániába közlekedő nemzetközi vonatok közül kizárólag a Hargita és a Körös InterCity továbbít 1. osztályú kocsit, míg az étkezőkocsi-szolgáltatás gazdasági okokból valamennyi járaton megszűnik. Továbbá üzemi okokból nem közlekednek a Hargita IC marosvásárhelyi közvetlen kocsijai sem, a kerékpárszállítást pedig csak a nyári menetrendi időszakban biztosítják.

A székelyföldi éjszakai eljutást biztosító Corona IC esetében a fekvőhelyes kocsi továbbra is egész évben naponta jár, hálókocsi azonban – a gazdaságos üzemeltetés érdekében – kizárólag a pünkösdi hosszú hétvégétől szeptember végéig közlekedik. A karácsonyi, húsvéti és pünkösdi időszakokban jelentkező nagyobb keresletet figyelembe véve még egy fekvőhelyes kocsit csatolnak a vonathoz, növelve ezzel a kényelmesebb és biztonságosabb éjszakai utazási kínálatot.

Az Ister IC a román területen zajló pályaépítések miatt ismét Nagyszebenen át közlekedik. A Traianus IC rövidebb útvonalon csak Temesvárig közlekedik, a Körös IC közvetlen kocsijai megszűnnek, a vonat valamennyi kocsija csak Temesvárig közlekedik. .

Romániába az eddig „Fortuna” néven értékesített, korlátozott számú menetjegyeket a nappali vonatokra SparDay, az éjszakai vonatokra SparNight néven árusítja MÁV-START.

Nagyvárad és Kolozsvár SparDay jegyekkel már 15 eurótól elérhetővé válik. A romániai kirándulójegyek új megnevezése Special lesz, ezek érvénytartama egységesen 15 nap lesz, a CityStar-menetjegyekkel és a kedvezményes, egy útra, illetve oda-vissza útra jogosító jegyekkel együtt.

A nem megfelelő kihasználtság miatt jövő nyáron nem közlekedik vonat a bolgár és a montenegrói tengerpartra.

A Budapest és Zágráb közötti InterCity-vonatok egész évben a Balaton déli partja felé, gyorsvonatként, változatlan minőségű személykocsikkal közlekednek. Az eddig Budapest és Rijeka között utasokat szállító, egész évben közlekedő közvetlen nappali vonat a horvát pályaépítések miatt csak Budapest és Zágráb között jár. A megváltozott viszonylatok miatt a vonatok – a horvát fővárosra utalva – új neveket is kapnak: Agram és Gradec néven közlekednek majd.

A Citadella nemzetközi gyorsvonat esetében a kerékpárszállítás csak április közepétől október elejéig áll rendelkezésre. A nyári szezonban a vonat valamennyi kocsija egészen Koperig közlekedik.

A nagy népszerűségnek örvendő Sea→you vonataink jövőre is közlekednek, Rijeka és Koper felé egy héttel, egészen augusztus legvégéig meghosszabbítjuk a közlekedést, Split továbbra is szeptember közepéig lesz elérhető. Vonataink a nyári szezonban továbbra is minden nap közlekednek.

A Hortobágy EuroCity-vel új, közvetlen hálókocsi közlekedik Bécsből Kijevbe, amely így Budapesten keresztül jut el Ukrajnába – nemcsak az ország fővárosába, hanem Lembergbe és onnan vissza is éjszakai eljutást kínálva. A Latorca IC korábbi közvetlen kijevi kocsija az új járat miatt megszűnik, de a Budapest–Lemberg közötti hálókocsi továbbra is megmarad.

A 2017. december 10-étől érvényes nemzetközi menetrend ugyancsak letölthető a MÁV-csoport honlapjáról.