Újranyitotta gyárait az Airbus

Forrás: turizmus.com

 2020. március 24. 09:25

Újraindította a termelést spanyol- és franciaországi üzemeiben az Airbus, amely rendkívüli intézkedéseket vezetett be a repülőgépgyártás fenntartására.

Az Airbus még a múlt héten zárta be ideiglenesen a törzs különböző részeit, a vízszintes vezérsíkokat és orr részeket gyártó, valamint végösszeszerelő soroknak otthont adó spanyol és francia egységeket, hogy rendkívüli egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezessen be.

Bár a szakszervezet kérte, hogy ne nyissanak meg újra a gyárak, az Airbus úgy döntött, folytatódik a termelés – számolt be az MTI.

Az Airbus a szakszervezetek kérése ellenére is folytatja a termelést

Fotó: Wikimedia Commons

A társaság közleményében azt írta, a leállás alatt olyan intézkedéseket vezettek be, amelyekkel garantálható a folyamatos fertőtlenítés és a dolgozók közti távolság megtartása, ugyanakkor az üzemelés is a lehető leghatékonyabb lehet.Minden intézkedést egyeztettek a helyi egészségügyi hatóságokkal. Jelezték, hogy a többi, brit és német gyárban is ilyen intézkedések lesznek, de emiatt leállásra nem kell számítani. A januárban leállított tiencsini gyár is újra megnyitott, és megkezdte a repülőgépek összeszerelését.

 

Intézkedések a likviditás javítására

A gyártás fenntartására az Airbus több pénzügyi döntést is meghozott, amelyek a cég likviditását javítják. Felfüggesztették a 2019-es eredmények után járó osztalék kifizetését, amivel 1,4 milliárd eurót tudnak spórolni, emellett az igazgatóság jóváhagyásával 15 milliárd eurós hitelkeretről állapodtak meg. Ezzel az Airbus rendelkezésre álló likvid forrása 30 milliárd euróra nőtt. Felfüggesztették a nyugdíjalapokba történő önkéntes vállalati hozzájárulás befizetéseit, és visszavonták a 2020-ra megfogalmazott üzleti célkitűzéseket.

A Boeing az Egyesült Államokban szintén fenntartja a gyártást a még üzemelő everetti és charlestoni egységekben. A Seattle Times arról számolt be a hétvégén, hogy a dolgozók az everetti gyár bezárását kérték, miután egyik munkatársuk, aki a tesztrepülésre váró gépeket ellenőrizte, a koronavírus okozta megbetegedésben életét vesztette.