Ünneplő Málta, duplázó magyar beutazás

 2014. április 03. 12:08

Az Európai Unió legkisebb tagállama, Málta idén ünnepli függetlensége elnyerésének 50. évfordulóját, és már javában készül 2018-ra, amikor Valletta az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti.

A mindössze 361 négyzetméteren elterülő mediterrán szigetcsoport izgalmas évek elé néz: Valletta 2018-ban a holland Leeuwarden városával osztozva viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, 2017-ben az EU soros elnökségét adja Málta, és mindennek felvezetéseként 2016 októberében Vallettában rendezik meg a 7. Művészeti és Kulturális Világtalálkozót.

 

Kultúra nagykanállal

A 2016-os összművészeti rendezvényen 80 ország mintegy 500 küldöttsége folytat majd eszmecserét a művészeteket érintő legfontosabb kérdésekről. A világtalálkozónak a Mediterrán Konferenciaközpont ad helyet. A 16. századi épületet eredetileg kórházként (Sacra Infermeria) használta a Szent János Lovagrend; a történetiséget tisztelő, érzékeny és innovatív felújítása nemzetközi elismerést vívott ki, a pazar régi építészetnek a modern technológiával történő sikeres ötvözését Europa Nostra-díjjal ismerték el.

 

Európa 2018. évi kulturális fővárosaként Valletta szeretné megváltoztatni helyi és nemzetközi megítélését. Az elképzelések szerint olyan folyamat indul be a fővárosban, amely a kultúrán keresztül formálja újjá Vallettát és a környező Grand Harbour területét, az egész máltai szigetcsoport összekötőpontját. Mindez új kulturális infrastruktúra kialakítását igényli mind a fizikai valóságban épületek, terek létrehozásával, mind a képzés és humán erőforrás fejlesztésével, valamint egy virtuális hálózat kialakításával.

Ezekre az évekre készülve számos projekt megvalósul, sőt tavaly a fontosabb építkezések, infrastrukturális fejlesztések le is zajlottak, az Opera épületét például már átadták. A további bővítési tervek között szerepel többek között a kikötő fejlesztése.

 


 

Isle of MTV Malta

A kulturális programlehetőségek között idén is kiemelt rangja van a Vallettában nyolcadik éve megrendezendő ingyenes Isle of MTV Malta koncertnek, amelyre 50-60 ezer fiatalt várnak. A június 25-i megakoncerten több élvonalbeli előadó, így például Lady Gaga, a Black Eyed Peas, a N*E*R*D, a One Republic, a Maroon 5, Akon, Enrique Iglesias, a Kid Rock, David Guetta, a Metro Station, a Snoop Dogg, az LMFAO, Jesse J, will.i.am és Rita Ora lép fel. A koncertnek köszönhetően a Máltára látogató 24 éven aluliak száma 88 százalékkal nőtt az elmúlt években, s az összesített turistaszámon belül elérte a 20,3 százalékos arányt.

 


 

Erősödő légihíd Budapestről

A Magyarországról Máltára irányuló vendégforgalom rendkívül szép eredményeket tud felmutatni, amiben a Wizz Air bővülő – egész télen folymatosan üzemelő – járatai­nak is szerepe van. Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselője lapunknak elmondta: 2012-ben mintegy 8 ezer beutazót fogadtak Magyarországról, 2013 első 11 hónapjában pedig már több mint 15 ezret, ami mintegy 90 százalékos emelkedést jelent.

 

Ebben az esztendőben még jobb eredményekre számítanak, miután a légi összeköttetések száma erősen megugrott tavaly óta. A Wizz Air a nyári szezonban már heti négy járatot üzemeltet Máltára, az Air Malta heti két járata mellett. Az Air Malta 2014. évi nyári menetrendjében kedden és pénteken indít menet rendszerinti járatot Budapest és Valletta között, és újdonság, hogy az előző évektől eltérően már április elejétől október végéig közlekednek a gépei.