Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (16. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. április 22. 19:10

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályokat, amelyről rendszeresen adnak számot. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazták, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös.

Ezen színkategóriákat 2021. január 28-án felülvizsgálták és kiegészítették egy negyedik színkategóriával, a sötétvörössel. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. április 22-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Az európai régiók járványügyi besorolása az áprilisi 22-i adatok szerint

Fotó: ECDC

Zöld kategóriájú területek:

  • Dánia 1 régiója (Greenland)
  • Norvégia 1 régiója (Troms og Finnmark)
  • Finnország 1 régiója (Pohjois- ja Itä-Suomi)

 

Narancssárga kategóriájú területek:

  • Dánia teljes területe, kivéve Hovedstaden vörös régiót és Greenland zöld régiót
  • Finnország teljes területe, kivéve Pohjois- ja Itä-Suomi zöld régiót
  • Írország teljes területe, kivéve Eastern and Midland vörös tartományt
  • Görögország 3 régiója (Voreio Aigaio, Ipeiros, Ionia Nisia)
  • Portugália teljes területe, kivéve Região Autónoma dos Açores vörös régiót
  • Spanyolország 4 autonóm közössége (Galicia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Illes Balears)
  • Norvégia teljes területe, kivéve Oslo, Rogaland, Viken vörös régiókat és Troms og Finnmark zöld régiót
  • Izland

 

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Bulgária 2 megyéje (Severoiztochen, Yugozapaden)
  • Ciprus
  • Csehország 3 régiója (Jihovýchod, Střední Morava, Moravskoslezsko)
  • Észtország
  • Franciaország teljes területe, kivéve 8 vörös régióját (Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Corse, Guadeloupe, Martinique, Guyane, La Réunion, Mayotte)
  • Hollandia teljes területe, kivéve 4 vörös tartományát (Groningen, Drenthe, Overijssel, Friesland)
  • Horvátország teljes területe, kivéve Panonska Hrvatska vörös régióját
  • Lengyelország teljes területe, kivéve 4 vajdaságot, amelyek vörösek (Warmińsko-mazurskie, Lubelskie, Podkarpackie, Podlaskie)
  • Litvánia 1 régiója (Sostinės)
  • Olaszország 1 régiója (Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste)
  • Románia 1 régiója (Bucureşti-Ilfov)
  • Spanyolország 1 autonóm közössége (Ciudad de Melilla)
  • Svédország
  • Szlovénia

 

Az összes többi Európai Uniós ország és terület vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

A tesztelési kötelezettség némileg eltérő a Belgiumban állandó lakóhellyel rendelkezők és az állandó lakóhellyel nem rendelkezők esetén. Az a személy, aki Belgiumban lakóhellyel (szokásos tartózkodási hellyel) rendelkezik, az országba való beutazása napján PCR-teszt elvégzésére kötelezett. Ez alól azok a beutazók mentesülnek, akik 48 óránál nem hosszabb külföldi tartózkodás után térnek vissza Belgiumba. Az a személy, akinek a szokásos tartózkodási helye nem Belgiumban van, az országba való belépéskor köteles egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni.

Ez a rendelkezés nem vonatkozik a 6 évesnél fiatalabb gyermekekre. Minden olyan utazónak, aki legalább 48 órát töltött egy „vörös” zónában és legalább 48 órát fog Belgiumban tartózkodni, kötelező a 10 napos karantén. A karantén hetedik napján újabb PCR teszt elvégzése kötelező, amelynek negatív eredménye esetén azonnal elhagyható a karantén.

A Norvégiába utazást megelőzően elvégzett tesztelés mellett a vörös besorolású országokból érkezőkre kötelező tesztelés vonatkozik az országba lépést követően is mind a repülőtéren, mind az egyéb határátkelőhelyeken, valamint a teszt eredményét köteles a helyszínen megvárni. A beutazó karanténkötelezettsége természetesen a teszt eredményétől függetlenül fennáll. Pozitív gyors antigénteszt esetén a személynek az érkezéstől számított 24 órán belül PCR-vizsgálatot kell végeznie.

A koronavírus második hullámával a járvány terjedése tovább gyorsul egész Indiában, így többek közt Delhiben és Maharastraban/Mumbaiban szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be. A járvány terjedésének megtörése és az egészségügyi ellátórendszer átszervezése érdekében járványügyi zárlatot vezetettek be Delhiben április 26-áig. Maharashtra kormányának döntése értelmében április 14. este 8 órától május 1. reggel 7 óráig tagállam-szerte, így Mumbaiban is járványügyi korlátozások vannak érvényben. A rendelkezés értelmében senki nem tartózkodhat és nem mozoghat közterületen, kivéve az alapvető szolgáltatásokat ellátó személyek. A jelenlegi járványügyi helyzetben semmilyen indokkal nem javasolt indiai utazás megkezdése tekintettel arra, hogy nem biztosított az egészségügyi ellátás elérhetősége, illetve a fertőzés kockázata pedig igen magas.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ciprus területén nyilvános összejöveteleket legfeljebb 2 főig lehet szervezni, amely alól a gyerekek kivételt jelentenek.

Csehországban 2021. április 12-től maximum 2 fő gyülekezhet beltéren és kültéren egyaránt. Az egy háztartásban élők és az együtt dolgozók kivételt képeznek.

Franciaországban a 6 fősnél nagyobb nyilvános és zártkörű összejövetelek szervezése tilos.

Írországban 2021. április 12-től két háztartás együttes találkozása a saját kertjeiken kívül is engedélyezett.

Lettországban két háztartás privát, kültéri találkozása 10 főig engedélyezett.

Litvániában a szigorítások enyhítése részeként a színházak és a múzeumok 30%-os ülőkapacitás melletti nyitását tervezik. Online jegyvásárlás/regisztráció biztosítása mellett maximum 150 nézőt fogadhatnak. Beltéri rendezvények csak maximum 30%-os befogadóképesség mellett valósulhatnak meg.

Olaszországban 2021. április 26-től a szabadtéri ülőhellyel rendelkező éttermek, kávézók, színházak és mozik kinyithatnak. A vásárok és konferenciák július 1-től újra megtarthatók lesznek.

Portugáliában a korlátozások enyhítésének 3. fázisaként, 2021. április 19-től a mozik, színházak, auditóriumok, koncertcsarnokok kinyithattak. Az éttermek, kávézók és pékségek hétköznapokon este 21:30-ig, hétvégente 13:00-ig nyitva tarthatnak. Beltéren maximum 4 fős, kültéren és teraszokon 6 fős társaságok ülhetnek egy asztalnál. A kültéri rendezvények tartása csökkentett résztvevőszám mellett engedélyezett.

Szlovákiában 2021. április 19-től a kirándulások, sporttevékenységek végzése negatív Covid-teszt birtokában engedélyezett, csakúgy mint az uszodák, állatkertek, múzeumok, könyvtárak, hotelek és botanikus kertek nyitvatartása és azok látogatása.

Szlovéniában az érintésmentes rekreációs kültéri tevékenységek végzése 10 főig engedélyezett.

A svájci kormány 2021. április 19-től bejelentette a korlátozások további enyhítését, amely alapján az éttermek és a bárok megnyithatták a kültéri ülőhelyeiket, a szabadidős és kulturális, valamint a sportlétesítmények is kinyithattak. Sport és kulturális események nézőinek számát beltéren és kültéren egyaránt 100 főben korlátozták. Az általános rendezvénytartási korlátozás létszámát 15 főre emelték.

Izland területén az összejövetelek méretére vonatkozó általános korlátozás jelenleg 20 fő, amely a 2015-ben vagy az azelőtt született valamennyi személyre érvényes. Művészeti, színházi és egyéb kulturális előadások alkalmával maximum 50 fő tartózkodhat a színpadon, a leültetett vendégek számát pedig 100 főben korlátozták. A vallási egyesületek eseményeire maximum 30 fő engedhető be, míg temetéseken maximum 100 fő vehet részt. A temetések és a hasonló szertartások utáni fogadásokon megengedett maximális létszámot 20 főben állapították meg.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.