8,7 milliárd forint értékű fejlesztés történt idén a nemzeti parkokban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. december 29. 13:27

A hazai nemzeti park igazgatóságok területén 2021 során 30 jelentős beruházás fejeződött be együttesen 8,7 milliárd forint összértékben - közölte az Agrárminisztérium.

A fejlesztések - a leromlott élőhelyek helyreállítása, védett területek felértékelődése, turizmus élénkítése és optimálisabb látogatómenedzsment révén - a gazdálkodók, kis- és középvállalkozások, valamint a természetjárók számára is közvetlen hasznot jelentenek - írták a közleményben.

A természetjárók számára a legszembetűnőbb változás lehet, hogy folyamatosan bővül a nemzeti parkok természeti értékeket bemutató kínálata. Országszerte immár összesen 65 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja a látogatókat. Ezek közül kiemelték a Balaton északi oldalán frissen átadott Lóczy-barlang Látogatóközpontot, nyugati oldalán a Kis-Balaton Látogatóközpontot, az Ős-Dráva Látogatóközpontot mentén 50 fő befogadására alkalmas Kolokán Szállót, a Kikerics panorámasétányt, a Körös-völgyi Állatpark megújult kínálatát, valamint a Pilisi Len Látogatóközpontot.

A Lóczy-barlang idén átadott látogatóközpontjában interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A közeljövőben többek között megnyílik a Közép-Európai léptékben is egyedülálló Bükki Csillagda, a Balaton déli partján a Berek Világa Látogatóközpont, és megkezdődött a Szeleta Park Látogatóközpont építése.

Az igazgatóságok az állandó kínálatukon felül összesen mintegy 1600 program segítségével mutatják be a területükön található védett és különleges természeti értékeket. Az idén átadott 9 új tanösvénnyel már 200 tagú fölé emelkedett a csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat, amely hazánk védett területeinek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg az érdeklődőket.

A nemzeti parkokat felkereső látogatók ebben az évben számos más újdonsággal is találkozhattak, hiszen a nagyközönség birtokba vehette a felújított Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Látogatóközpontot, a megújított Salföldi Majort és a mecseki Jakab-hegyen álló, felújított Új templom turistapihenőt. Ettől az évtől kezdve komfortosabb környezetben kapcsolódhatnak ki a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, a pécsi Pintér-kert Arborétumban is befejeződtek a fejlesztések, ahol egy új kilátó is épült.Idén fejeződött be az Aggteleki- és Szlovák karszt barlangjainak gyógyturisztikai fejlesztése, a projektnek köszönhetően a szakemberek elvégezték a szükséges méréseket, kiépítették a szolgáltatásokhoz elengedhetetlen infrastruktúrát, beszerezték a gyógyterápiás eszközöket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén 38 barlangban történtek természetvédelmi beavatkozások, emellett szintén idén zárultak le a fülkés sziklák, kaptárkövek valamint földvárak megőrzését szolgáló fejlesztések.

Magyarország tíz nemzeti parkja az elmúlt évtizedben 30 százalékkal növelte regisztrált látogatói számát, mára már évente mintegy 1,6 millióan keresik fel a területükön található ökoturisztikai létesítményeket az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.