A punk koszorús költője újra Budapesten ad koncertet

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 29. 12:48

Október 13-án 8 órakor, 23 év után ismét Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép fel Patti Smith, legendás punk-rock zenész és költő, aki "megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban."

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert - emlékeznek meg a Liszt Ünnep szervezői a korábbi koncertről.

Idén valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kult-szenzáció: a punk keresztanyja igazi könnyűzene-történeti ikon, aki nélkül egészen biztosan máshogy szólna ma az R.E.M., PJHarvey, Florence Welch vagy éppen Cat Power zenéje.

De nem csak zenész, hanem író, költő, előadóművész, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán sem. Majdnem 50 évvel ezelőtt jelent meg Horses című debütáló albuma, amellyel örökre megváltoztatta a New York-i punk-rock szcénát. A korong megjelenése előtt már többszörösen publikált költőnő volt, és azóta is számtalan kötete jelent meg.

pattismith

Patti Smith 23 évvel ezelőtt a Szigeten lépett fel, ahol letépte a húrokat a gitárjáról, majd egy erősítőbe repítette a hangszert

Fotó: Liszt Ünnep/Steven Sebring

Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt az életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát egyébként pár évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban. „Patti Smith megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel” – mondta XVI. Károly Gusztáv svéd király, amikor 2011 augusztusában átadta neki a svéd Polar Zenei Díjat.

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről az esemény honlapján találhatók további információk.