A turistákra nem vonatkozik a kijárási tilalom Törökországban

Forrás: turizmus.com

 2021. április 19. 17:21

A német Reise vor9 szaklap interjút készített a Törökország-specialista Bentour Reisen vezérigazgatójával, Deniz Ugurral.

Törökországban rendkívül magas az új koronavírus-megbetegedések száma, múlt csütörtökön pl. 63 800 új fertőzést regisztráltak, a 100 ezer lakosra vetített fertőzések hétnapos mozgóátlaga 464 volt. A német külügyminisztérium ezért a magas kockázatú területek közé sorolta az országot, de pl. Oroszország is leállította június 1-jéig a Törökországba tartó repülőjáratokat.

A török kormány nemrég 21 óráról 19 órára hozta előre a reggel 5-ig tartó éjszakai kijárási tilalom kezdő időpontját. Ezenkívül péntek estétől hétfő reggelig is kijárási tilalom van érvényben az egész országban, ezt a szabályozást a Ramadán hónap végéig, május 17-ig meghosszabbították.

A szigorú szabályozás azonban Deniz Ugur szerint a turistákra nem vonatkozik. A cikk szerint az utazásszervezőnek most is vannak utasai Antalyán, ahol jelenleg 80-100 hotel tart nyitva. A szállodákban szigorú higiéniai szabályokat kell betartani, valamint kötelező PCR-tesztet végezni az oda- és visszautazás előtt. A vendégek azonban szabadon mozoghatnak a strandokon és a nyaralóhelyeken, este 7 óra után is.

Nagy nyüzsgés persze nincs a régió utcáin, mivel a kávézók és a kocsmák mind be vannak zárva, az éttermek csak elvitelre és házhoz szállításra dolgoznak, étkezni csak a szállodák éttermeiben lehet.

Antalya, Kaputas Beach. A turisták 19 óra után is szabadon mozoghatnak a tengerparton és a városok utcáin

Fotó: 123rf

A svájci székhelyű Bentour vezérigazgatója nagyon bizakodó, májusban már a kereslet feléledését reméli. Szerinte a törökországi nyaralók kemény magja mindig is ellenállt a válságoknak, valamint a turizmusban dolgozók beoltása is megnyugtatólag hat majd az utazást tervezők számára.

A Bentour a svájci állami támogatásnak, valamint a svájci és német bértámogatásnak köszönhetően jó helyzetben van Ugur elmondása szerint. Az utazási szakember nem tart a török szállodák csődhullámától sem, szerinte az ágazat a járvány előtti években elég jövedelemre tett szert ahhoz, hogy a meghosszabbított hitelfutamidők segítségével áthidalja az ínséges időszakot. A normalitáshoz való visszatérés kulcsát a gyors oltásokban látja a Bentour vezérigazgatója, aki el tudja képzelni, hogy egyes szállodaüzemeltetők kizárólag beoltott vendégeket fogadnak majd.