Aggódik a mecsetté vált Hagia Sophiáért az UNESCO

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 13. 13:05

A török ​​kormány bejelentette, hogy Isztambul világhírű turisztikai látványossága mecsetté válik, az UNESCO aggodalmát fejezte ki az épület „erős szimbolikus és egyetemes értéke” védelmében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan, röviddel azt követően, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette az épület múzeummá alakításáról szóló, 1934-es minisztertanácsi döntést.

Erdogan a szöveget hivatalos Twitter-fiókján is közzétette. A rendelettel a világörökséghez tartozó isztambuli épület megnyílt a muszlim közösségi imádkozások előtt, irányítása pedig a török vallásügyi hivatalhoz került.

Erdogan ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia.

Az UNESCO aggodalmát fejezte ki Erdogan történelmi struktúrára vonatkozó elképzelése miatt, pénteken tett nyilatkozatában megjegyezve, hogy az épületnek „erős szimbolikus és egyetemes értéke” van. Arra szólította fel Törökországot, hogy ne hozzon olyan döntést, amely „alááshatná” a világörökség részét képező, egyetemes értékű épület jövőjét.

Az UNESCO világörökség részét képező Hagia Sophia a vallások és kultúrák közötti párbeszéd szimbóluma

Fotó: 123rf.com

A rendelkezés világszerte hatalmas felháborodást keltett. „A Hagia Sophiának meg kell őriznie jelenlegi semleges státusát, minden más rendelkezés Isztambul toleranciáját és nyitottságát ásná alá – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos, aki kifejtette, hogy az ősi épület vallások és kultúrák közötti párbeszéd szimbóluma.

„2010-ben, amikor Isztambul az Európa kulturális fővárosa címet kapta, Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy a metropolisz egy igazi európai város. Tíz év után is azt várjuk az elnöktől, hogy ezt tiszteletben tartsa” – hangsúlyozta a görög uniós biztos.

A Hagia Sophia (törökül: Ayasofya) 1935 óta múzeum, ott van a világ 10 leglátogatottabb épülete között, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt.

Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán vezetők dzsámivá alakíttatták át a katedrálist. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja múzeummá alakíttatta át az épületet, amely a fiatal köztársaság világi jellegét volt hivatott hangsúlyozni. A műemlék 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékén.