Analóg fotókon a Balaton – új kiállítás nyílik a füredi villában

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 18. 12:42

Szeptember 22-én nyílik meg a balatonfüredi Villa Gyetvaiban a We Love Balaton és Kőrösi Tamás Analógia nevet viselő fotókiállítása, amely a mai Balatont egy több mint negyvenéves „filteren” keresztül mutatja be a látogatóknak.

Kőrösi Tamás nyolc évvel ezelőtt kezdte el fotózni a Balatont, körülbelül akkor, amikor kirobbant a gasztroforradalom a régióban. A fotóst mindig is vonzotta az analóg fotózás világa, a kiállításon bemutatott képei 1970-es, 1980-as évekből származó, lejárt mozinyersanyagra készültek – tudatták lapunkkal a kiállítás szervezői.

„A digitális fotózással ellentétben az analóg munkánál részben más kérdések számítanak döntő fontosságúnak, a nyersanyag megválasztása például az alkotói folyamat része. A közel fél évszázados filmre készített mai képek színvilága egy abból a korszakból eredeztethető hangulatot elevenít meg, amelyből a nyersanyag származik" – mesél a kiállításról Kőrösi Tamás.

Analóg fotókon jelenik meg a Balaton a kiállításon

Fotó: Kőrösi Tamás

 

A balatonfüredi TEDx-en mutatkoztak be először az analóg fotók, majd a veszprémi Kunszt kultúrkávézóban, Kapolcson a Művészetek Völgyében és egy zalai faluban, Szentgyörgyváron, a Margófeszten nézhették meg az érdeklődők a képeket. A kiállítássorozat lezárultával október 22-ig lehet majd megtekinteni a képeket a borászatként is működő füredi Villa Gyetvaiban. A belépés ingyenes.

A szeptember 22-ei megnyitón Kőrösi Tamás és a magazin szerkesztőségének csapata fog mesélni a képekről egy interaktív tárlatvezetés során, valamint egy különleges hangulatú analóg, Super8-as kamerával forgatott balatoni rövidfilmet is bemutatnak.

A borok mellett a helyi kötődésű kultúra is fontos részét képezi a borászat életének. Az Analógia fotókiállítás egy tavaly elindított, a Balatont bemutató kiállítássorozat része. Akkor Pályi Zsófia Balaton, a magyar tenger című tárlata költözött a villa falaira, azok a fotók, amelyeket az amerikai National Geographic képriportként mutatott be hét oldalon át.