Asztro-gasztro túra és éjszaka szalmaágyban

Forrás: turizmus.com

 2018. június 07. 16:40

Ha valaki azt meséli, szalmaágyban aludt a szabad ég alatt, gyönyörködött a csillagos égboltban, kint vacsorázott az ott élőkkel, dézsában mosdott és a nappal kelt, azt hinnénk, ez valamilyen svájci vagy ausztriai stresszkezelő program menedzsereknek. Jó hírünk van, ez már a Hortobágyon is elérhető!

Kiszakadni a napi rohanásból, félredobni a mobilt és valami igazit átélni – valószínűleg mindenki ezt az élményt keresi, amikor útra kel. Debrecen és a Hortobágy valami ilyesmit kínál vendégeinek, közös szervezésben számos programot megvalósítanak, amelyek külön-külön is megérik a látogatást.

Testközelből a csikós életforma

Fotó: Dubecz Szilvia

Komplex termék, közösen

Ilyen lesz például a Hortobágyi Lovasnapok is, amelyet 52. alkalommal rendeznek meg, idén július 6. és 8. között, a mátai lovaspályákon és a kilenclyukú híd térségében.

Nem véletlenül minősítették kiemelt térséggé a Debrecen - Hajdúszoboszló - Hortobágy - Tisza-tó térségét, négyen együtt ugyanis szépen kiegészítik egymást egyedi adottságaiknak köszönhetően. Az összefogásra a Lovasnapok is jó példa, amely során a fókusz a pásztorkultúra múltjának, jelenének bemutatásán, a lovashagyományok népszerűsítésén van.

Naplemente a pusztán

Fotó: Dubecz Szilvia

Asztro-gasztrotúra a Máta pusztán

Ám ezúttal egy másik különleges programra invitálták az újságírókat: Asztro-gasztro túra fantázianéven autentikus, újragondolt, tartalmas, valódi élményeket kínáló hortobágyi „pusztaprogramnak" lehettünk részesei az 1999 óta az UNESCO Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park és csillagoségbolt-parkja területén.

A kalandvágyó csoport a pálinkás bemelegítés után szekerekkel érkezett meg a Máta puszta belsejébe, ahol a Mátai Ménes is található. Kevesen tudják, hogy a Mátai Ménes 250 lovával ma Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja. A tenyészet fő feladata a nóniusz fajta fenntartása, valamint e génmegőrzési célon kívül a modern sport- és hobbi igények kielégítésére alkalmas magyar sportló fajta tenyésztése.

Vacsora a puszta közepén

Fotó: Dubecz Szilvia

De a társaságra nemcsak a rendkívül szelíd, a simogatásért hozzánk is sétáló lovak voltak nagy hatással, hanem az a fajta egyszerűség, természetesség és valódiság, amellyel a csikósok életmódját, szokásait, hagyományait megismerhették. Itt nem megjátszott folklór show zajlik jól felépített, de mesterséges díszletek között, hanem igazi élményeknek lehet részese az ember. Azt látja és éli át, ahogyan a csikósok ténylegesen élik a hétköznapjaikat. Hajnali kihajtással, szabadtartással, gémeskútból vízhúzással, és az elmaradhatatlan pásztor étellel; a slambuccal. De természetesen nem marad ki azért a csikósbemutató, a pusztai fogatozás és a pusztaötös sem.

Puszta ötös

Fotó: Dubecz Szilvia

Az alkonyati méneshajtás után a táj elcsendesedik, és a slambucvacsorát követően a Hortobágy másik különlegessége, ezüst minősítésű csillagos égboltja kerül előtérbe. A csillagösvény mustra során csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő csillagképeket, megfigyeljük a Tejút csillagait.

Alkonyati fények és elcsendesedés

Fotó: Dubecz Szilvia

Éjszaka a szalmabálákon

Ha pedig valaki mindezek után – teljesen érthető módon - nem vágyik vissza a városi zajba és fényárba, megteheti, hogy kint is alszik a szabadban! A kifejezetten erre a célra létrehozott, fedett, félig zárt, félig nyitott vendéghodályban szalmabálákon ágyazhat meg magának, a komfort mindössze a dézsa, a lavór és az árnyékszék. De minden kényelmetlenséget megér a friss levegő, az éjszaka és a napkelte neszei, hangjai és fényei, a végtelen szabadságérzés és a pusztai hangulat.

Vendéghodály - a "szálloda"

Fotó: Dubecz Szilvia

Szalmabála ágyak

Fotó: Erdei Nóra

Mint a szervezőktől megtudtuk, szeretnének kilépni a sztereotípiák világából, és megszólítani a minőségi turizmust kereső vendégkört. Ehhez minden adottságuk megvan, a termék jó, már csak arra van szükség, hogy azt minél többen meg is ismerjék. Ilyen és ehhez hasonló, unikális programokkal pedig olyan élményeket tudnak kínálni, amelyekkel felvehetik a versenyt a többi hazai régióval is a vendégekért folyó versenyben.

Csillagmustra az ezüst minősítési Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban

Fotó: Derencsényi István

Kapcsolódó cikkek

Épül a Debrecen márka

2018. június 05.