Átadták a felújított Bethlen-kastélyt az erdélyi Szászbonyhán

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. október 28. 18:58

A magyarok büszkék arra a kulturális örökségre, amelyet őseik a velük együtt élő népekkel közösen hoztak létre a Kárpát-medencében, ezért megóvását kötelességüknek tartják - hangoztatta Nagy János államtitkár az erdélyi Szászbonyhán, a kormány támogatásával felújított Bethlen-kastély avatásán.

A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az értékmentés iskolapéldájának nevezte a Bethlen-család által visszaszerzett, majd az Erdélyi Református Egyházkerületnek (EREK) adományozott kastély megmentését, amelyet a nőszövetség a közösségépítés szolgálatába állított.

Az avatóünnepségen mondott beszédében felidézte: 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója évében az Erdélyi Református Nőszövetség több mint hatezer aláírást összegyűjtve kérte Orbán Viktor miniszterelnök támogatását a kommunizmus idején államosított, romos állapotban visszaszolgáltatott félezer éves kastély - Árva Bethlen Kata szülőháza - felújításához és közösségi hasznosításához.

A magyar kormány kétmilliárd forintot biztosított a közösségi célkitűzés megvalósításához.

Kétmilliárd forintos magyar állami támogatásból újult meg az erdélyi kastély

Fotó: MTI / Kiss Gábor

Nagy János megállapította: a nőszövetség az egyház fennállása óta segíti a betegeket, időseket, özvegyeket, árvákat, szegényeket, nagycsaládosokat és gyermekeket, de karitatív szolgálata mellett a kulturális értékek megóvásában és gyarapításában is méltó követője Erdély egykori református nagyasszonyainak.

A felújított kastély udvarán tartott istentiszteleten Kató Béla, az EREK püspöke hálaadásra bíztatta az Erdély minden tájáról összegyűlt több mint négyezer hívét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az avatón arról beszélt, hogy az épített örökség felújításával az erdélyi magyarság nemzeti identitását erősíti, "vigyáz arra, ami az övé".

Kelemen Hunor köszönetet mondott a kommunisták által 1948-ban kisemmizett, szülőföldjéről elüldözött Bethlen-családnak, hogy fél évszáddal később visszaszerzett történelmi örökségét "nagyvonalú gesztussal, a közösségért hozott családi áldozattal" az Erdélyi Református Egyházkerületnek ajándékozta. Szerinte a templomok, történelmi épületek tucatjait restauráló egyház már számtalanszor bebizonyította, hogy jó gazdája a ráhagyott épített örökségnek.

A szövetségi elnök felidézte: 1989 előtt az erdélyi magyarság intézményeit a kommunista diktatúra kivéreztette, felszámolta, így a rendszerváltáskor a közösség csak az egyházakra, néhány iskolára és az értelmiségiek tenni akarására alapozhatta talpra állását.

Hogy pontosan milyen funkciót fog betölteni a most átadott kastély, az a távirati iroda híréből nem derült ki, az erdélyi Kronika.ro portál viszont Kató Béla püspökre hivatkozva azt írja, hogy túl azon, hogy a nőszövetség közösségi tereként működik majd a kastély, állandó kiállítást is berendeznek majd benne az erdélyi nemesi családokról, valamint Árva Bethlen Kata írónőről (1700-1759), akit ikonikus alaknak tekintenek a reformátusok. Az írás szerint a nőszövetségnél abban bíznak, hogy - bár szálláshely nincs az épület közvetlen közelében - elindul majd a kastélyturizmus is.