Az idén is bővül a világ turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2018. július 09. 09:46

Az idei év első négy hónapjának adatait összegezve az UNWTO szakértői megállapították, hogy a várakozásokon túl folytatódott a turizmus bővülése világszerte.

A nemzetközi turistaérkezések száma globálisan 6%-kal nőtt január és április között a tavalyi év azonos időszakához képest. A tavalyi évben 7%-os volt a bővülés, az idei adat meghaladja az eredetileg várt 4-5%-os mértéket.

A növekedés lendülete Ázsiában és a Csendes-óceán térségében volt a legmagasabb (8%), de Európa is szépen teljesített (7%). A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szakértői úgy vélik, hogy a májustól augusztusig terjedő időszakban folytatódik a pozitív trend, különösen Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

A nemzetközi turistaérkezések alakulása az előző év azonos időszakával összevetve

Fotó: UNWTO

Az adatokkal kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy akad számos ország, amely az idei évről még szolgáltatott statisztikai adatot, ezek közé tartozik például Nagy-Britannia, az USA és Kína, illetve számos közép- és kelet-európai ország.

Európában belül különösen Dél-Európa és a Földközi-tenger térsége, továbbá Nyugat-Európa nyújtott kiugróan jó teljesítményt (8%) a vizsgált időszakban. Nyugat-Európában Hollandia (13%), Franciaország (11%) és Belgium (8%) mutatott átlagos felüli növekedést, míg Ausztria és Svájc 5%-os, Németország pedig 4%-os növekedést produkált.

Közép- és Kelet-Európában Grúzia (16%), Moldávia (15%) és Lettország (14%) teljesítménye haladja meg messze az átlagot, de Bulgária és Magyarország 12-12%-s növekedése is figyelemre méltó. Csehország turizmusa sincs kifulladóban, ott 11%-os bővülést regisztráltak.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Az UNWTO ugyanakkor közreadta azoknak az országoknak a toplistáját is, amelyek a legtöbb bevételt érték el 2017-ben a turizmusból. A top 10-es listán 8 olyan ország szerepel, amely egy évvel korábban is a legjobbak között szerepelt, ugyanakkor néhány desztináció helyet cserélt az egy évvel ezelőttihez képest.

Nemzetközi turizmusból származó bevételek

2017 2016

1. 1. USA

2. 2. Spanyolország

3. 3. Franciaország

4. 4. Thaiföld

5. 7. Olaszország

6. 6. Egyesült Királyság

7. 9. Ausztrália

8. 8. Németország

9. 12. Macau

10. 11. Japán