UNWTO-jelentés a 2017-es turisztikai költésekről

Forrás: turizmus.com

 2018. április 26. 14:01

2017-ben a világ szinte minden országában nőttek a turisztikai költések. A lista élén Kína áll, messze megelőzve a többi országot.

A legnagyobb növekedést az USA produkálta 12 milliárd dolláros plusszal, és a kínai turisták is 8 milliárd dollárral többet költöttek 2017-ben a 2016-os év egészénél. Kína 258 milliárd dolláros összköltéssel megszilárdította vezető helyét a turisztikai költéseket tartalmazó listán – áll az UNWTO legfrissebb, World Tourism Barometer nevet viselő jelentésében. A FÁK országokból érkezők 7 milliárd dollárral, a brazilok pedig 5 milliárd dollárral növelték kiadásaikat. A bővülés többek között a gazdaság jó teljesítményének és a vízummal kapcsolatos előírások enyhülésének köszönhető.

A FÁK ország turistái több éves lejtmenet után 2017-ben 13 százalékkal növelték külföldi kiadásaikat, amivel elérték a 31 milliárd dollárt, és a Top10-es listán a 8. helyre kerültek. Brazíliában (+20 százalék) is nagyon erős volt a növekedés. Az ország 19 milliárdos költéssel a 2016-oshoz képest nyolc helyet előbbre ugrott, és a 16. lett. India 9 százalékkal 18 milliárdra növelte a költéseit, és a lista 17. helyén áll.

Kína vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen

Fotó: pixabay.com

„A feltörekvő országok kulcsszerepet játszanak a turizmus fejlődésében. Nagyon örülünk a megélénkült orosz és brazil költéseknek, India felemelkedésének, hiszen ezek mind hozzájárulnak a növekedéshez és a piac diverzifikációjához” – mondta Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára.

A mostani eredményhez az is kellett, hogy a fejlett országok is jól teljesítsenek. A legtöbbet, összesen 135 milliárd dollárt az amerikai turisták költötték. A német és a francia utazók 3-3 százalékkal emelték költéseiket, míg a franciák 1 százalékkal. Németország a lista 3. helyén áll 84 milliárd dolláros költéssel, amit az Egyesült Királyság követi 63 milliárd dollárral. Franciaország (41 milliárd dollár) az ötödik.

A legnagyobb turisztikai költéseket produkáló országok

Fotó: www.unwto.org

A hatodik helyen Ausztrália áll (+7 százalék), a hetediken Kanada (+9 százalék), a kilencediken Dél-Korea (+9 százalék), a tizediken pedig Olaszország (+6 százalék). Figyelemre méltó növekedést mutat Svédország (+14 százalék) és Spanyolország (+12 százalék).

A magasabb költést mutató adatok szinkronban vannak az érkezések 7 százalékos bővülésével.

Kapcsolódó cikkek