Átadná a Biodómot az államnak a főváros

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. október 20. 13:49

A Biodóm-beruházás befejezéséért cserébe átadná az államnak az épület és a telek tulajdonjogát a fővárosi önkormányzat. Még több mint 16 milliárd forintos ráfordítás szükséges a létesítményre.

Március óta nem reagál a kormány Budapest azon javaslatára, hogy az építési munkákat az állam fejezze be, a növény- és állatbetelepítést pedig a Fővárosi Állatkert végezze. "Budapest vezetése úgy látja, nincs más megoldás, mint hogy átadja a Biodómot az államnak, azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára"– áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.A 2013 óta zajló Biodóm projekt költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek: a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd forint volt, ez az összeg 2019-ben pedig már összesen 64 milliárd forintra rúgott.A közlemény szerint Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát: az Enviroduna Kft. által elkészített – és nyilvánosságra hozott – jelentés megállapította, hogy a főváros kényszerpályán van a befejezés tekintetében, még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig.

„A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretein belül és azon kívül is több körben zajlott egyeztetés különböző kormányzati szereplőkkel a kormány által finanszírozott beruházás kormányzati befejezéséről. A tárgyalások 2021 márciusában rekedtek meg, az akkori, a Fővárosi Önkormányzat által megküldött FKT határozati javaslatra nem érkezett kormányzati válasz. A hatályos támogatási szerződés alapján rendelkezésre álló, szerződéses kötelezettségvállalásokkal jelenleg nem terhelt keretösszege megközelítőleg 6 milliárd forint, a kormányzat többletforrást a projekt befejezéséhez nem biztosít”– mondta el a közlemény szerint a Biodóm jövőjéről szóló sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Ezért a főváros azt kezdeményezi, hogy telekalakítás után vegye át a Biodómot az állam. Ehhez az szükséges, hogy telekleválasztással kapjon önálló helyrajzi számot az ingatlan, azaz az állatkerttől jogilag is elhatárolt terület legyen. A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná történő kialakítás és ehhez kapcsolódóan az átadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából 10 hónapot vesz igénybe a Városháza szerint.

A Biodóm igazi négy évszakos attrakciónak ígérkezik (látványterv)

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója arról beszélt, hogy a Biodómmal olyan különleges élményeket adhatnának az ide látogatóknak, amelyek kiállják az összehasonlítás próbáját bármelyik európai főváros állatkertjével. A létesítmény igazi négy évszakos látnivalónak ígérkezik: olyan lesz, mintha egy állatkifutókból, parkrészekből, sétányokból álló állatkert fölé egy nagy búrát borítottak volna, amely alatt mindig állatkerti látogatásra alkalmas az időjárás.

Az MTI tudósítása szerint az operatív igazgató a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a beruházás újraindulásától még mintegy három év kell a Biodóm megnyitásáig, hiszen a beszerzendő állatok tenyésztési tervei mindenhol évekre előre elkészülnek.

 

Időjárásfüggetlen látnivalók a Biodómban

Hanga Zoltán, az állatkert sajtófőnöke a Biodóm sajtóbejárásán elmondta: a beruházás második ütemében több tízezer négyzetméternyi felületdíszletezésre, több ezer köbméter termőföld és 13 ezer növény betelepítésére, a bemutatóhelyek állatokkal való benépesítésére, a medencék üzempróbájára, a környezet rendezésére lesz szükség.

A létesítményt nagyvonalú kiállítástechnika jellemzi majd. Az átköltöző elefántok férőhelye például két és félszer akkora lesz, mint a mostani, és a jelenlegi egyetlen medence helyett négy fürdőhelyük is lesz. Átköltöznek a varánuszok és az oroszlánfókák, és érkeznek például törpecsimpánzok is. Összesen mintegy 150 állatfajt mutat majd be a Biodóm.A belső bemutatóterek mindegyikét az épület átlátszó tetőszerkezete alatt alakítják ki, fedett parkként, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel. Mindez egy fényáteresztő héjazat alatt lesz, így a bemutatóhely szinte függetleníthető lesz a külső időjárástól.

Az elefántok lakhelye két és félszer akkora lesz, mint a mostani (látványterv)

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú és 117 méter széles Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végigvezető sétány teljes hossza két kilométer lesz, amely a földszint felett még három szinten fog kanyarogni. A közönség többek között lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrovemocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, valamint két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet majd, az élőhelyek mindegyike számos állattal és növénnyel lesz benépesítve. Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumának leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz, több ezer hallal, cápákkal és rájákkal. A medencén átvezető akrilalagút kialakításának köszönhetően a közönséget körülveszi majd a tenger élővilága kétoldalt, a fejük felett és a talpuk alatt is. A hatalmas cápamedence lakóit egy óriási betekintőablakon át is meg lehet majd nézni. Külön medencéjük lesz a tengeri teheneknek, amelyeket eddig még soha nem mutattak be Magyarországon – számolt be a tervekről Hanga Zoltán.