Budapestre érkezett a Titanic-kiállítás

Forrás: turizmus.com

 2017. július 20. 15:11

Több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg a Titanic-rajongók, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket a Budapesten július 20-án megnyílt Titanic-kiállításon.

A világhírű vándorkiállítás megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

A Király utcai Komplexben (volt VAM Design Center területe) látható kiállítást négy hét alatt építették fel, több mint 200 fős nemzetközi stáb dolgozott rajta. A tárlat több mint 80 ezer kilogramm összsúlyú elemeit 15 kamionnal és két cargo repülőgéppel szállították ide. A kiállítás 20 millió dollárra, vagyis több mint 5 milliárd forintra van biztosítva – olvasható a megnyitóra kiadott sajtóközleményben.

A Titanic makettje is látható a kiállításon

 

A tárlat önálló magyar részlegén – a kor helyi történelmi eseményei mellett – bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait. Köztük a túlélők mentésében oroszlánrészt vállaló magyar orvos, dr. Lengyel Árpád szerepét, aki a Carpathia gőzös hajóorvosaként először találkozott azzal a 705 emberrel, akiket sikeresen kimentettek a jeges óceánból. „Nagyapám egy levélben megírta, hogy bár órákat töltöttek a nyílt vízen, viszonylag kevés volt köztük a kihűlt ember, töréseket is csak 42-en szenvedtek el. Ám mindannyian sokkos állapotban kerültek a Carpathia fedélzetére" – mondta el az megnyitón a magyar orvos unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta.

Fedélzeti kényelem a Titanicon (rekonstrukció)

 

A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én, több mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.