Dülőtúrák, nyitott pincék és éjszaki fürdés a bogácsi Bükkvinfeszten

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. június 20. 09:03

A borok, a gasztronómia és a családi túrázás áll a középpontban június 19–23. között a Bogácson megrendezésre kerülő Bükkvinfeszten, a Bükkaljai Borfesztiválon és Nemzetközi Borversenyen.

A gyógyfürdőjéről nevezetes dél-borsodi település idei legnagyobb turisztikai rendezvénysorozatán sokféle élményt szerezhetnek az érkezők.

Június 19-én a közösségi házban megnyitották a szőlők, borok és pincék témakörére épült fotókiállítást. Június 20-án több programmal folytatódnak a rendezvények – tájékoztatott Marczis Zsófia, a bogácsi turisztikai információs iroda vezetője.

Bogács egyik nevezetessége a gyógyfürdő

Fotó: Mentusz Károly

Az érkező családoknak túrát szerveznek Bogácson, ahol megismerhetik a falu kulturális örökségét. A csoport megtekinti a kilátót, a tájházat, a hagyományőrző házat, valamint a Szent Márton katolikus műemlék templomot. A túrázóknak a kilátónál helybeliek süteményekkel és házi készítésű üdítőitallal kedveskednek.

Este öt fogásos vacsorára várják a vendégeket a Bükkaljai Általános Iskola éttermébe. Erre az alkalomra a bükki borászok válogatott tételeihez egy séf komponál különleges fogásokat.

Június 21-én a nemzetközi borverseny lesz a nap csúcspontja. Ezen tíz bizottság bírálja majd el a mintákat. Ezúttal a hazai borvidékek képviselői, továbbá a szomszédos országok borászai méretnek meg a legjobb termékeikkel. Délelőtt dűlőtúrát is indítanak a bogácsi szőlő- és borkultúra megismerésére, ahol az érdeklődők a dűlőket járják körbe. Eközben négy frissítő ponton a helyi termelők borait kóstolhatják meg.

Délután a közösségi házban a lengyel vendégek részvételével borbemutatót tartanak. Este pedig a híres Cserépi úti pincesoron vidám, zenés bortúrára invitálják a közönséget.

Az egyik hangulatos park Bogács főutcáján

Fotó: Mentusz Károly

Június 22-én a nyitott pincenap lesz a fő program, ahol a bükki borvidék legjobbjai mutatják be nemes italaikat. Vendégként a szekszárdi borvidék néhány kiemelkedő borásza érkezik, akik szintén kiváló nedűkkel jelentkeznek. A pincészetek hangulatáról az utcazenészek gondoskodnak, a gasztronómiát pedig a streetfoodosok képviselik. Mindezek mellett kihirdetik a nemzetközi borverseny eredményeit is.

Este a rendezvényparkban koncertet tartanak, majd éjszakai fürdőzést ajánlanak a vendégeknek a helyi gyógy- és strandfürdőben. A programsorozat végül tűzijátékkal zárul. A bogácsi szálláshelyeket már hónapokkal ezelőtt lefoglalták erre a rendezvénysorozatra, a szervezők több ezer vendégre számítanak. A rendezvénysorozat fő célja, hogy a kulturált borfogyasztást és az ehhez kapcsolódó gasztronómiát népszerűsítse.