Eger több mint 8 milliárdot fordíthat terület- és településfejlesztésre

Forrás: MTI

 2021. szeptember 21. 14:21

Eger több mint nyolcmilliárd forintot, a tavaly lezárult uniós pénzügyi ciklusban rendelkezésre állónál jóval magasabb összeget, míg Heves megye összesen mintegy 67 milliárd forintot használhat fel a következő időszakban terület- és településfejlesztésre.

Pajtók Gábor a megyei kormánymegbízott és a megyei közgyűlés elnöke egri sajtótájékoztatóján kiemelte: a kormány partner Eger fejlesztésében. Ezt igazolja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból (TOP Plusz) Egernek juttatott forrás is, amely a korábbi uniós ciklusban felhasználható összeg több mint kétszerese.

Ezt a pénzt csak széles körű társadalmi egyeztetésre és magas szintű szakértelemre alapozva lehet és szabad hatékonyan felhasználni – tette hozzá.

Jelezte: elengedhetetlen, hogy a TOP Plusz keretből megvalósuló fejlesztések találkozzanak az egriek és a városba látogatók igényeivel, elképzeléseivel, így garantálva az ott élők javuló életminőségét és Eger vonzerejének további növekedését.

Az egri Szépasszony-völgy

Fotó: turizmus.com

A kormánymegbízott mindezek figyelembevételével konkrét javaslatokat is megfogalmazott, szólt egyebek mellett a helyi játszóterek megújításáról, új közösségi terek kialakításáról, energetikai fejlesztésekről, az önkormányzati gyűjtőutak korszerűsítéséről, a parkolóhelyek számának növeléséről és a megyeszékhely közlekedésbiztonsági helyzetének javításáról.

Egyebek mellett fontosnak nevezte a turizmushoz és a borgasztronómiához kötődő beruházások támogatását is.

Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt: az ősszel megnyíló TOP Plusz források megteremtik a lehetőséget a megye települései számára eddig elmaradt beruházások és újak megvalósítására.

A 2021-ben kezdődő időszakban a Heves megye számára hozzáférhető induló keretösszeg az előzőnél magasabb: 62,3 milliárd forint – tájékoztatott, rámutatva, hogy ez kiegészül további csaknem 5 milliárd forint kormányzati támogatással.

A támogatandó célterületek változatlanok maradnak – közölte, újdonságként említve, hogy a forrásokra már komplex projektekkel is a pályázhatnak a megye települései, miközben megnyílik a belterületi utak önálló fejlesztésének lehetősége. Emellett a helyi közösségek fejlesztése a korábbinál szélesebb körű támogatásra számíthat – mondta a közgyűlési elnök.