Élet Mentő Pont védjegyet kapott három debreceni intézmény

Forrás: MTI

 2022. augusztus 08. 13:42

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Élet Mentő Pont védjegyét kapta meg három debreceni intézmény: a Déri múzeum, az Aquaticum termál és wellness szálló, valamint a HBZ zárcentrum. Képviselőik hétfőn a múzeum Munkácsy-termében rendezett ünnepségen vették át a tanúsítványt.

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ észak-alföldi regionális igazgatója azt mondta, a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki éppen ott kerül hirtelen életveszélybe, például szívmegállás miatt újraélesztésre szorul.

Hozzátette:

Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor készülék. Az önkéntesek szakmai képzéséről és ismétlő képzéséről a mentőszolgálat gondoskodik.
Korcsmáros Ferenc fontosnak nevezte, hogy minél több intézményben jelen legyen az újraélesztés elkezdéséhez szükséges tudás és eszköz, ugyanis Magyarországon évente 16 ezer embert érint a hirtelen szívhalál, naponta hetvenen halnak meg így.

Ez a folyamat öt percen belül visszafordítható, még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, de tíz percen túl már kevés a túlélés esélye, ezért fontos a gyors, szakszerű segítség - mondta a szakember. Hozzátette: jelenleg 15 mentőpont van az országban, ebből hat Hajdú-Biharban működik.

debrecen_eletmentopont

Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor készülék

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója közölte: intézményük országosan egyedülálló módon évente 18 ezer általános és középiskolás diák egészségügyi szűrését végzi, köztük számos esetben találtak olyan fiatalt, aki kezelésre szorul, megelőzve ezzel akár a későbbi hirtelen szívleállást.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 20-60 éves korosztály különösen veszélyeztetett: a túlsúly, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint és a stressz olyan figyelmeztető jelek, amelyek indokolják a szakmai segítséget.