Életre kelt avarok a Nemzeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2017. március 04. 18:31

A Kárpát-medencei avarok életébe nyújt betekintést a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása, amely egyúttal egy nemzetközi tudományos projekt eredményeinek első, látványos bemutatója.

Az Európai Unió támogatásával megszületett Connecting Early Medieval Collections (CEMEC) projekt célja, hogy hét európai ország múzeumi és kulturális intézményei kora középkori gyűjteményeiből válogatva, kiemelkedő műtárgyak segítségével mutassa be egy izgalmas történelmi korszak egymáshoz illeszkedő darabjait.

A Magyar Nemzeti Múzeumban március 3-án megnyílt Életre kelt avarok című tárlat, amelyen a Kárpát-medence kora középkora kerül a középpontba, a CEMEC projekt során 2017 és 2019 között megrendezendő három nagy nemzetközi kiállítást (Amszterdam, Athén és Bonn) megelőző kisebb, regionális bemutatkozó alkalmak egyike.

Az Életre kelt avarok című kiállítás egyik tárlója

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kiállításon az avarok két, egymást kiegészítő, egymással ellentétes szemszögű történeten keresztül kelnek életre. Az egyik főszereplője egy fiatalságát a Kárpát-medencei avar uralom fénykorában megélő, harcosként minden bizonnyal Bizáncot is megjárt avar úr, akinek gazdagon felszerelt sírjára Kunágotán bukkantak a 19. század közepén. A második történet főszereplője két, valószínűleg germán származású hölgy, akik egykor a mai Kölked mellett állt faluban éltek a 7. század első felében. Párját ritkító szépségű ékszereik alapján igen előkelők voltak, s messze nyúló kapcsolatokkal rendelkeztek a késő antik világ és a formálódó kora középkori Európa irányába.

A CEMEC projektben közreműködő műszaki partnerek jóvoltából az „életre kelt avarokat" a 21. század legkorszerűbb technikája hozza közelebb az érdeklődőkhöz: interaktív panoramikus idővonal, holografikus kivetítések, 3D modellek, fény- és hangeffektek teszik teljessé a látogatói élményt. A kiállítás április közepéig tekinthető meg.