Esélyegyenlőségi napok a Városligetben

Forrás: MTI

 2021. október 08. 14:11

Liget Budapest: Tégy egy lépést! címmel a Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány összefogásával ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén pénteken és szombaton.

Akkor fogunk tudni fogyatékos ügyben befogadó társadalmat építeni, ha mindenki személyesen megteszi a magáét, erre utal a Tégy egy lépést! cím is - mondta el a programsorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

Hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy az ép és fogyatékossággal élő honfitársak ugyanúgy megtalálják a helyüket az országban. "Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, ugyanolyan értékes tagja a nemzetnek" - mutatott rá.

eselyegyenloseg

A rendezvényt a Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány összefogásával rendezik meg

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az egyenlő hozzáférés a Liget Budapest projekt alapgondolata. Olyan közösségi, kulturális és rekreációs közpark létrehozása volt a cél, amely mindenki számára elérhető és hozzáférhető - fűzte hozzá.
Mint kiemelte, a Városliget első megújított eleme szimbolikusan a Vakok kertje volt, de a Liget Budapest projektnek köszönhetően átadott fejlesztések mindegyikét - a Szépművészeti Múzeum felújításától kezdve a Millennium Háza helyreállításán át a Nagyjátszótérig - az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg.Ugyanez a szemlélet jellemzi majd a hamarosan nyíló Magyar Zene Házát és a 2022 tavaszától szintén látogatható Néprajzi Múzeumot is. Ennek eredményeként a projekt elkészültével a Városliget Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz - közölte Gyorgyevics Benedek.

Sorompó Anett, a Bethesda Kórház gyermekvédelmi és pedagógiai osztályvezetője elmondta: a kétnapos programsorozattal azt szerették volna megmutatni, hogy az együttműködéseken keresztül csodák történhetnek.

Az eseménysorozat első napján érzékenyítő programokkal várják az iskolai osztályokat a résztvevő intézmények helyszínein, ahol megismerkedhetnek a Braille-írás alapjaival, megtudhatják, milyen kerekesszékben kosárlabdázni, egy betegség következményeivel együtt élni. Mindezzel párhuzamosan a Millennium Házában a pedagógusokat szakmai módszertani előadások várják.

eselyegyenloseg

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára gyerekekkel beszélget a rendezvény megnyitóján

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szombaton a családok kerülnek fókuszba a Millennium Házában és az épület köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban. A résztvevő intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész koncertjei, mese- és bábelőadásai lesznek láthatók, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, valamint tárlatvezetések is.