Év végére készülhet el a mezőhegyesi Hotel Nonius felújítása

Forrás: turizmus.com

 2022. március 16. 15:32

A munkálatok során négy csillag superior besorolásúvá fejlesztik a település egyetlen szállodáját. A városban több más turisztikai célú beruházás is zajlik.

A Hotel Nonius felújítása tavaly januárban kezdődött, és várhatóan az idén év végére készül el.  A Ménesbirtok honlapjáról kiderül, hogy a szolgáltatási színvonal növelése érdekében újítják fel és építik át Mezőhegyes egyetlen szállodája. A fejlesztést a Kisfaludy-program 840 millió forinttal támogatja.

A felújítás végén így fog kinézni a Hotel Nonius

Fotó: Mezőhegyesi Ménesbirtok

A projekt tartalmazza a műemlék épület külső homlokzati munkáin kívül a recepció, a hall, az étterem és a vendégszobák teljes belsőépítészeti koncepciójának és designjának megújítását, bútorokkal, szükséges eszközökkel történő felszerelését, az étterem felújítását, konyhai gépparkjának modernizációját. Ezen kívül terasz és parkoló is épül.

Az 1790-es évekből származó huszárlaktanyát 1984-ben alakították szállodává. Jelenleg 30-40 százalékos a beruházás készültségi foka – derül ki egy, a Facebookra nemrégiben kikerült videóból.

 

Mucsi László beruházási menedzser a videóban elmondja, hogy az 1,3 milliárd forintos beruházás során 16 szobás, négy csillag "pluszos" besorolású szállodát alakítanak ki a fő- és válaszfalakig visszabontott épületből.

A hotel mellett más, részben turisztikai célú fejlesztések is zajlanak Mezőhegyesen. A város külterületén fekvő 20-as majorban a két évvel ezelőtt megkezdett beruházások többsége már befejeződött, így méltó körülmények között ismerhetik meg a ménest az egyéni vendégek és a csoportok. A közel egymilliárd forintos beruházás modern és korszerű majorrá, turisztikai látványossággá formálta át a több mint 200 éves épületegyüttest. A 20-as major kiépített kerékpárúton érhető el a városközpontból.

A 39-es majori ménesben több mint 800 millió forint támogatásból végeztek beruházásokat. Felújították a Hild János pesti építész által 1810 körül épített, jellegzetes ívsoros homlokzatú istállókat. Megtörtént a tetők cseréje, elvégezték a parkosítást és ezen felül 50 hektár legelőt csatoltak a méneshez.

A magyar állam 2016-ban döntött a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. megvásárlásáról a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság létrehozása érdekében. Az Országgyűlés törvényt is alkotott arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre. A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, az a 2004-es privatizációig Európa legrégibb állami birtoka volt.