Felfedezésre csábít az ország legmesésebb látogatóközpontja

Forrás: turizmus.com

 2021. május 10. 15:48

Először láthatta a nagyközönség a Tamási Dám Pont kiállításait, és tapasztalhatta meg interaktív élményelemeit május második hétvégéjén. A tolna megyei látogatóközpontot ugyan már tavaly októberben átadták, de a járványügyi helyzet miatt az elmúlt fél évben zárva tartott.

Május 6-tól látogatható a Dám Pont, amely a Tamási Parkerdő festői környezetébe szinte belesimul zsúpfedelével, favázas szerkezetével és terméskő borításával. A tó partján és erdő szélén emelt ökoturisztikai látogatóközpontnak nem csak a környezete és a külseje mesés. Megannyi történetet árul el Tamási múltjáról és jelenéről hagyományos módon és interaktív eszközökkel egyaránt.

Körtornyában és az emeleti szinteken végigfutó kiállítás telis-tele van kultúrtörténeti, vadászati, természeti és néprajzi ismereteket felvonultató tárgyakkal, és hozzájuk kötődő történetekkel.

A tó partján és erdő szélén emelt ökoturisztikai látogatóközpontnak egyaránt mesés a külseje és a környezete

Fotó: Dám Pont Látogatóközpont

A tárlat jelenből a múltba utaztat, majd onnan vissza a 21. századba, miközben különböző tematikájú élménypontok fokozzák a látogatókban a kedvet a külső helyszínek felfedezésére, az ott kínált élmények személyes megélésére – olvasható a létesítmény sajtóközleményében.

A látogatók olyan kérdésekre kaphatnak választ, amelyek arra utalnak, hogy Tamásinak sok szempontból a legek között a helye:

Miért a dámvad Tamási címerállata, és miért vívták ki az itt élő állatok a trófeáikkal a világ vadászainak figyelmét? Valóban ez volt az Eszterházy család birtokai közül az egyik gyöngyszem, ahova angol lordok vágytak? Hogyan zajlottak a pompás 18-19. századi vadászatok, amelyekre meghívást szerezni komoly kegynek számított hercegi, grófi és miniszteri körökben? Miért ihlette meg Jókai Mór pályatársát és írói vetélytársát, Vas Gerebent ez a vidék? Mi lapul a föld alatt, hogy Tamási gyógyfürdője messze földön híres? Mit öltöttek magukra a Kapos-Koppány menti sváb menyecskék, hogy a környék legtetszetősebbjei legyenek?

A látogatóközpont képet ad a Balatontól mindössze félórás autóútra fekvő településről

Fotó: Dám Pont Látogatóközpont

Múltba nyúló mikrotörténeteivel a Dám Pont elsősorban Tamásihoz és térségéhez jelent támpontot az ide érkezőknek, de olyan ismereteket ad át, amelyeknek szélesebb vonatkozásai is lehetnek.

Az ökoturisztikai látogatóközpont kínálatában szerepelnek tematikus gyalog- és kerékpártúrák, amelyek a térség látnivalóit mutatják be idegenvezető kíséretével. Ajándékboltja a helyi termelők kézműves termékeit kínálja. Ezek mindegyike valamilyen módon a természetre, annak szeretetére és megóvására irányítja a figyelmet.

A látogatóközpont képet ad arról a Tamásiról is, amely a járványhelyzet alatt kihasználta és továbbfejlesztette azokat az adottságait, amelyek a hazai öko- és aktívturizmus egyik fontos szereplőjévé tehetik a Balatontól mindössze félórás autóútra fekvő települést.

Kapcsolódó cikkek

Ökoturizmusból jelesek

2016. szeptember 27.