Főúri étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban

Forrás: MTI

 2022. március 22. 17:04

A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként.

A projektet és a berendezési tárgyakat is bemutató keddi rendezvényen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy 2011-ben jelölték ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, amelyben hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait.

A második világháború idején eltűnt vagy az azokhoz hasonló értékeket a hazai és a külföldi műtárgypiacokról, gyűjtőktől igyekeznek beszerezni, erre az elmúlt években is voltak példák. A keddi projektbemutatón egy 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonát képező, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készletet mutatott be a miniszteri biztos, amelyek a tükörteremben felállított 12 személyes asztal díszei lesznek.

Kialakítanak a kastélyban egy ezüstkamrát is, így újra létrehozható lesz a hercegi kincstár a további, folyamatos bővítéssel. A keszthelyi étkező tartozékainak vásárlására több mint 24 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kht. (NÖF) keretéből, amivel létrehozhatták a nemzeti kastélyprogram egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesét.

Rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastély tükörterméből

Fotó: MTÜ

A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési tárgyak, étkészletek része a 19. századból származó, 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet, amelynek súlya mintegy hét kilogramm. Az asztal közepén aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók kapnak helyet különféle kiegészítőkkel.

Egy 1870 körül Franciaországban készült szövött szőnyeg is a berendezéshez tartozik, továbbá azok a XV. Lajos korabeli rokokó székek, valamint karosszékek, amelyeket szintén egy külföldi átverésen tudtak megvásárolni. Ugyancsak itt helyezik el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a bemutatón arról beszélt, hogy a Keszthelyre látogató turisták több mint 80 százaléka már az első teljes napján felkeresi a kastélymúzeumot. A mobiltelefonok cellaadatai szerint tavaly mintegy 430 ezren fordultak meg a kastélynál.

Az MTÜ törekvése az, hogy minél több hasonló, nemzetközi színvonalú, négy évszakos turisztikai attrakció várja a vendégeket Magyarországon. Zala megyébe csak a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program részeként 34,5 milliárd forint támogatás érkezett, de idén folytatódik a három keszthelyi strand fejlesztési programja is.

Keszthelyen tavaly 51 ezer vendég 163 ezer éjszakát töltött el, 84 százalékuk belföldi volt. A vendégszám 21 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot, és csaknem megközelítette a 2019. évit.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a keszthelyi az ország leglátogatottabb kastélya, a Covid-járvány előtt évente több mint 240 ezer vendéget fogadott, tavaly pedig 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő vendég. Az intézmény jelenleg 18 pályázati projektet valósít meg – nagyobbrészt európai uniós forrásból –, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot. Ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját.