Hétköznapi hősök, buborékok és Föld körüli utazás a múzeumokban

Forrás: turizmus.com

 2016. június 16. 15:14

A debreceni Déri Múzeum, a berettyóújfalui Bihari Múzeum és a kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény programjait találta legvonzóbbnak a zsűri az idei Múzeumok Éjszakája nívódíj pályázatán, a közönségdíjas a miskolci Herman Ottó Múzeum rendezvénye lett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által Hősök, felfedezők, újítók címmel meghirdetett, 4 millió forint összdíjazású pályázaton négy kategóriában várta a pályaműveket a bíráló bizottság. A kiírás célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése volt, hogy a tematikához illeszkedő programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel, a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-ére meghirdetett Múzeumok Éjszakáján, estétől kora hajnalig.

A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program kategóriában a debreceni intézmény, a Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag kategóriában a Bihari Múzeum, az Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése kategóriában pedig a kunszentmártoni gyűjtemény programját találta legjobbnak a zsűri. A negyedik, a közönség kedvence témában pedig a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indult a közönségdíjért, ezekről közvetlen – Facebookon és a program honlapján zajló – szavazással a látogatók döntöttek. Az ő szavazatuk alapján a miskolci Herman Ottó Múzeum programja nyerte az egymillió forintos nívódíjat. A közönségszavazásban részt vevők pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség által felajánlott értékest nyereményért versenyezhettek.

A Múzeumok Éjszakája pályázatának díjátadója

A Múzeumok Éjszakája pályázatának díjátadója

 

A felhívásra csaknem 40 intézmény pályázata érkezett be, amelyek közül a kiírók, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által delegált tagokból álló zsűri választotta ki a legjobb programokat.

 

Hétköznapi hősök Debrecenben

A Déri Múzeum sajátosan értelmezve nyúlt az idei pályázati tematikához: a gyűjteményben és kiállításokon szereplő hősök és felfedezők mellett a hétköznapi hősöket, Debrecen legnépszerűbb, szavazással kiválasztott tanárait állítja ezúttal a középpontba. A legsokszínűbb rajztanár a Medgyessy Emlékmúzeum kiállításán keresi a kapcsolódási lehetőségeket a 20. századi plasztikák és a kortárs művészet formanyelve között; a leglendületesebb fizikatanár a MODEM építészeti tárlatának teherhordó vonalai és felületei kapcsán mutat be kísérleteket; a leglegendásabb történelemtanár a Déri Múzeum Szamuráj udvarházában tartja kihelyezett, szubjektív óráját; míg a legköltőibb irodalomtanár a Debreceni Irodalom Házában kap rendhagyó „tantermet". Mindezek mellett éjszakai árverésre, éjféli szelfirekordra, slampoetryre, koncertekre és exkluzív tárlatvezetésekre is várják az érdeklődőket.

 

Buborékok éjszakája Kunszentmártonban

Mit keresnek sörcsapok a kunszentmártoni múzeumban? Hogyan lehet egy korsó sör mellett a sör történetéről beszélgetni? Mekkora szappanbuborékba fér bele egy gyerek? A Buborékok éjszakája színes kulturális és gasztronómiai élmények kavalkádja, ahol a térség legnevesebb kézműves sörfőzdéi kínálják sörkülönlegességeiket. A vállalkozó szellemű családok kocsmai sportokban és egyéb feladatokban mérhetik össze erejüket (hordógurítás, rekeszmászás, buborékfoci stb.). A kicsiknek ezen az éjszakán lehetősége nyílik hatalmas buborékokat készíteni interaktív játszóterükön. A programok alatt kulturális élménytúrákon új megközelítésben (tárgyak mögött az ember) mutatják be kiállításaikat a település egykori börtönépületben.

 

Nyolc óra alatt a Föld körül

A Bihari Múzeumban Balázs Dénesre, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítójára emlékeznek. A 3276 expedíciós nap, a múzeumalapító geográfus újraolvasva c. vándorkiállítás minden élőhelyen végighaladva mutatja be Földünket. A múzeum udvarán zenés-táncos produkciók várják a látogatókat, az Életem – utazásaim című életrajzi film pedig több nézőpontból mutatja be Balázs Dénes életútját. Ázsia világa elevenedik meg a Tibetről szóló előadásban, amelyet teakóstolás kísér. A Múzeumok Éjszakáján a látogatók megtudhatják, hogyan születik a vulkán, a Fele sem igaz! vetélkedőn pedig a világhírű geográfus utazásait idézik fel.

 

Nőttön nő Miskolcon

A miskolci Herman Ottó Múzeumban a Nőttön nő című programsorozat alkalmából puttójárat indul, ahol a barokk művészet világába vezetik a látogatókat, a HOMbár elnevezésű múzeumi tereferéző és szürcsöldében papírszínházi mesék, falvédőtervezés, befőttcímke-készítés lesz gyerekeknek,  és meglepetésvendégek, rendhagyó tárlatvezetések, performanszok, filmvetítések várják a felnőtteket, akik „Őserdei ösvényeken" vagy a „Kárpátok ásványai" között is kalandozhatnak. „A raktárak mélyén..." programban a múzeum ezen az éjszakán bepillantást enged a képzőművészeti gyűjtemény kincseibe. A legfiatalabbakat a Színezd újra! felhívással várják, itt a gyerekek segítségével klasszikus festmények bújhatnak új köntösbe.