Hétvégén Farsangnyitó Dalidó Debrecenben

Forrás: turizmus.com

 2020. január 09. 15:00

Megkezdődik a farsangi szezon Debrecenben: most hétvégén már 8. alkalommal lesz Farsangnyitó Dalidó a Kölcsey Központban.

Január 11–12-én a cívisvárosnak azt a régi hagyományát elevenítik fel, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót" rendeztek. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.

A Farsangnyitó Dalidó programjait beharangozó sajtótájékoztatón Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy értékeken nyugvó, korszerű tudást kínáló és színvonalas szórakoztatást nyújtó rendezvény várja most hétvégén a debrecenieket.

A sajtótájékoztató résztvevői balról: Bódor Edit, Puskás István, Tirpák Zsolt és Asbóth Anikó

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

A több intézmény összefogásában megvalósuló ingyenes programsorozat erőssége, hogy a hagyományok tisztelete mellett a jövőbe tekint. Az alpolgármester elmondta, hogy azért is érdemes eljönni minél több családnak a Kölcsey Központba és Baltazár Dezső térre, mert a szervezők úgy mutatják be a kulturális örökségünket, hogy közben látványos módon megjelenik az innovatív technológia és a kreatív ipar.

A szakképző iskolák „mit jelentett iparosnak lenni a múltban, mit jelent a jelenben és mit fog a jövőben" mottóval 2014 óta állandó szereplői ennek a programsorozatnak. Ez alkalommal a Debreceni Szakképzési Centrum 11 tagintézménye, illetve a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium a családoknak nemcsak bemutatja színes képzési palettáját, hanem játékos formában a legkisebbek érdeklődését is felkelti. A klasszikus mesterségeket pedig a Tímárház kézművesei képviselik.

A DSZC idén is új tematikával szólítja meg a családokat, mégpedig a negyedik ipari forradalom találmányai jelennek meg különböző játékos feladványokban, bemutatókban, kísérletekben – mutatott rá Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

A Vojtina Bábszínházban vasárnap folytatódik a dalidózás, mégpedig egy olyan színes előadással, amikor megvív egymással Konc király és Cibere vajda, s a küzdelem eldönti, hogy ki uralkodik majd felettünk az elkövetkező időkben, a bőség ura Konc király, vagy a böjt hirdetője, Cibere vajda – hangsúlyozta Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház vezetője. Lesz itt tudós kecske, táncoló medve, harcedzett huszár a lovával, sőt ebben a Dalidóban még az egerek is parádéznak!

A kulturális szakember arra biztatott minden érdeklődőt, hogy minél hamarabb regisztráljanak a szervezes@vojtinababszinhaz.hu e-mail címen, mert a 180 férőhelyes ingyenes előadást csak így lehet megtekinteni.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a programok közül kiemelte a langaléta garabonciások gólyalábas vásári komédiáit, az ANN-DROID – Egy robotlány csodálatos kalandjai című produkciót, a jelmezmustrát, az állatok farsangját a Debreceni Természettár szervezésében, és a Kifli zenekar produkcióját.

A Debrecen Eye üzemeltetőjének jóvoltából a Farsangnyitó Dalidóra ellátogató gyerekek (12 éves korig) aznap kedvezményesen, 900 forintért utazhatnak az óriáskeréken.

Azok a vállalkozó kedvű gyermekek, akik szombaton a Kölcsey Központban pedig legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket és ezért inaslevelet kapnak, még kedvezőbb áron, 700 forintért szállhatnak fel a debreceni óriáskerékre.