Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a kreatív ipart?

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 20:54

A rohamtempóban fejlődő mesterséges intelligencia (MI) számos módon járulhat hozzá a kreatív iparhoz. Milyen lehetőségeket rejt ez a technológia, hogyan tudjuk a hasznunkra fordítani, és milyen messzire szabad engednünk?

Ezeket a kérdéseket járta körül a Restart konferencia Mesterséges intelligencia a kreatív iparban című panelbeszélgetése.

Nagy-Rácz István, a Budapesti Műszaki Egyetem Dmlab (Data Mining Laboratory) csoportjának tagja elmondta, hogy a ChatGPT (az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot) 2022. november 30-án jelent meg, és bemutatását követően rövid időn belül szenzációvá vált, ma lépten-nyomon hallunk róla. Hozzátette, hogy ennek a szoftvernek nincs öntudata, arra képes, hogy öntanuló rendszerként a rendelkezésére álló, folyamatosan fejlődő adatbázisból kiválassza a következő, oda illő kifejezést a szövegalkotás során. A jelenlegi MI megoldások szűk szegmensben valóban képesek megközelíteni az ember képességeit, de még messze vagyunk attól, hogy ezek a részterületek összekapcsolódjanak egymással.

Sok kérdést felvet a mesterséges intelligencia használata

Fotó: 123rf.com

Többféle MI eszközt is használnak a Hello Agencynél – kapcsolódott a beszélgetésbe Márton-Styrman Aliz, a kommunikációs ügynökség munkatársa. A fejlődés sebességére utalva elmondta, hogy a ChatGPT tavaly novemberben lett elérhető, akkor még nem tudott magyarul, ma pedig már magyar nyelven is jó minőségű szövegeket állít elő, amelyeket utólag csak kis mértékben kell szerkeszteni. Egyelőre több bennük a félelem ezzel kapcsolatban, mint az öröm – tette hozzá –, de a technológia sokat segít, ezért használják, ahogy például a látványtervek elkészítéséhez a Midjourney nevű képalkotó MI-t is. „Mivel még friss a technológia, az ügyfeleink közül kevesen találkoztak konkrét MI megoldásokkal, és a kreatív szakmában is viszonylag szűk körben használják. Bizonyos területeken képes kiváltani az élő munkát, és olcsóbb ezzel dolgozni, ami előrevetíti a kreatív iparban dolgozók számának csökkenését. Az eddigi tapasztalataink alapján az is valószínű, hogy az átlagfogyasztónak, aki nem vágyik kézműves minőségre, mindegy lesz, hogy mesterséges intelligencia vagy ember alkotta-e az adott tartalmat" – vélekedett a Hello Agency munkatársa.

Csermely Ákos, a Digital-Media Hungary és az Internet Hungary konferenciák alapítója több kérdést is felvetett a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban: Ki szabályozza az MI tanulásához szükséges adatok bevitelét? Ki fogja finanszírozni azt a hihetetlenül sok energiát, ami az MI működtetéséhez szükséges? A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy konkrét válaszok egyelőre nincsenek, a terület globális szabályozására van szükség. Ez a mesterséges intelligenciával kapcsolatos felelősség szerepének megválaszolásával együtt sürgető feladat, amely még előttünk áll.