Idén 33 koncert várja a közönséget a Klassz a pARTon Fesztiválon

Forrás: MTI

 2023. június 07. 15:12

Idén 33 koncert, 38 szólista és 14 zenekar fellépése várja az érdeklődőket a Klassz a pARTon! nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozaton július 13. és augusztus 1. között a Balatonnál és Tatán.

A Balaton északi partján kilenc, a déli parton három település ad otthont az ingyenes koncerteknek - közölte É. Szabó Márta, a fesztivál producere, a Cimbora Alapítvány elnöke a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az újonnan csatlakozó Balatonederics mellett a rendezvény a megszokott balatoni helyszíneken - Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Dörgicse, Keszthely, Szigliget, Tihany, Vászoly és Zamárdi - jelentkezik majd, és Tatán az Öreg-tó melletti parkba is várják az érdeklődőket.

Érdi Tamás zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője többek között arról beszélt, hogy kilencedik alkalommal rendezik meg az eseményt, amely idén csatlakozik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatához.

Pista Eszter, a fesztivál művészeti tanácsadója elmondta: több külföldi vendégművész lép fel eseményen, 2019 óta ugyanis számos külföldi fesztivállal együttműködnek,  például az Emilia Romagna Fesztivállal vagy az Alba Music Fesztivállal.

klasszaparton_fb

klasszaparton_fb

Fotó: Klassz a pARTon/Facebook

Az idei külföldi művészek között van Massimo Mercelli olasz fuvolaművész vagy Marko Miletic szerb csellóművész. A fesztivál nyitányaként lép fel Stefan Cazacu román csellóművész, aki Érdi Tamás zongoraművésszel ad koncertet július 13-án Tihanyban, az Apátsági templomban. A Palermo Classica fesztivállal kialakított együttműködésnek köszönhetően két olasz vendégművész is érkezik a fesztiválra, emellett az olasz fesztivál bemutatja programfüzetét és szicíliai borokat és édességeket is hoznak majd a közönségnek - hangsúlyozta Pista Eszter.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Cimbora című, egykori népszerű tévéműsor idén ünnepeli 50. évfordulóját. A jubileumot szeptember 10-én ünneplik délutáni és esti koncerttel a Magyar Zene Házában, ahol fellép többek között Sebő Ferenc, a Kaláka együttes és még sokan mások - hangsúlyozta Batta András, a Magyar Zene Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.