Igáslóközponttal csalogatják Nagyvázsonyba a turistákat

Forrás: MTI

 2019. május 03. 15:24

Ökoturisztikai központot avattak Nagyvázsonyban. Az Európában egyedülálló létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be a látogatóknak, interaktív módon.

A Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ május 2-i ünnepélyes átadóján Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, a központ ötletgazdája elmondta, hogy a 126 millió forintos uniós forrásból épült, 33 hektáron elterülő létesítményben az igásló lovaskultúra bemutatásán túl, a központ a helyi termékek gyűjtőpontjaként szolgál, és rendezvénytérként működik, a szomszédságában pedig egy 1200 méteres tanösvény kanyarog.

Az Igáslóközpont egy interaktív tér, ahol kisfilmeken, csapatépítő programoknak is alkalmas felnőtt- és gyermekjátékokon, valamint lovas fogatos, igáslovakra épülő élményprogramokon keresztül lehet megismerni  a magyar munkalovak világát.

A központ körül elterülő 17 hektáros réten, kaszálón előre meghirdetett tematikus hétvégéken a lovas gazdálkodás és annak eszközei tekinthetőek meg, sőt ki is próbálhatók. Az épület melletti legelőről indulnak a tematikus fogattúrák (falunéző túra, romvár-túra, kolostor-túrák, gyógynövénytúrák, Balaton-felvidéki piknik vagy/és borvacsora-túrák).


Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta: az igásló központ segíti a helyi és a régiós gazdaság erősödését, és átörökíti a lovaskultúra hagyományait a jövő számára.

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a központ létrejöttével a nagyvázsonyi látnivalók – a vár és a postamúzeum – kiegészültek egy harmadik nevezetességgel, amelyek megtekintése már egy teljes napi programot adhat a turistáknak.