Készítik a vasúti csarnokot a Közlekedési Múzeumnak

Forrás: turizmus.com

 2017. december 28. 06:48

A kormány 2,8 milliárd forintot ad, hogy az emberi erőforrások miniszterének irányításával múzeum lehessen az Északi Járműjavítóból.

A kormány december 22-ei határozata megerősítette, hogy a MÁV Kőbányai úti Északi Járműjavítójának 141 éves Diesel csarnokában helyezik el a Városligetből elkerült Közlekedési Múzeumot. Az előkészületekre legfeljebb 2,8 milliárd forintot lehet fordítani, illetve azokra a feladatokra, amelyeket a Beruházás Előkészítési Alap terhére nem lehet finanszírozni, 2018-ban 300 millió forint, 2019-ben pedig 500 millió forint álljon rendelkezésre.

Az előkészítéshez szükséges ütemterveket és költségvetést már 2018. január 31-éig el kell készítenie a múzeumnak, a kiállítás egyes részeinek elhelyezési tervét pedig augusztus végig kell átgondolni. A járműjavító szomszédos Eiffel-csarnokába pedig az Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma kerül.

Az Északi Járműjavító még lehangoló állapotban van

Fotó: iho.hu

A komoly műszaki gyűjteménnyel rendelkező intézmény teljes neve Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, amelynek közlekedési eszközökből álló, hatalmas kollekcióját soha nem sikerült egyben elhelyezni, sőt eddig csupán töredékét mutatták be. A régi épületben 4500 négyzetméternyi volt a kiállítóhely, és a városligeti múzeumnegyed kialakításának keretében azt megduplázták volna, de kiderült, hogy az sem lenne elegendő.

A kormány ezért egy olyan új közlekedési, valamint egy új műszaki múzeum létrehozásáról döntött, amely a teljes gyűjteményt be tudja mutatni. A Liget Beruházás miniszteri biztosaként Baán László már korábban közölte, hogy az új Közlekedési Múzeum mindenképpen barnamezős beruházás lesz, miközben a kormány nem tett le az intézmény történelmi épületének felújításáról sem. A városligeti épület a műszaki gyűjteményre alapozva a magyar találmányok, feltalálók, innováció interaktív múzeuma lesz.