Keszthelyi kalandra hív az illatkiállítás – interjú Fauszt Májó ötletgazdával

Szerző: Tóth-Korsós Benedek

Forrás: turizmus.com

 2024. február 13. 12:54

A kifejezetten szaglásra építő, ismeretterjesztő kiállítás 2024 februárjában Keszthelyre költözött, hogy egy kivételes, izgalmas kalandra invitálja az érdeklődőket. Az ötödik állomás alkalmával az ötletgazdát, a többszörös CheckINN győztes Fauszt Májót kérdeztük.

Hogyan kezdődött az Illatkalandorok csapatának története? Honnan jött az ötlet?

Az Illatkalandorok története a 2021-es CheckINN pályázattal indult, és ez sorsdöntő pillanat volt, hiszen egy ilyen pályázati anyag megírása is több hónapos kemény munka. Szerencsések vagyunk, hiszen a csapat úgy állt össze, hogy különböző területről érkeztünk, mindenki a saját kreativitását felhasználva tudta a csapat érdekeit szolgálni, hogy megnyerjük a versenyt az ötletünkkel. A koncepció egyébként egy közös ötletelés során született meg, és így mindhármunk szellemi termékévé vált.

Az Illatkalandorok csapata (b-j): Fauszt Májó, Ferenczi Luca Sára, Pálos Marcell

Fotó: CheckINN

Kiknek szól, és mi adja a program különlegességét?

A mai világban az audiovizuális eszközökön keresztül kapunk és várunk minden ingert. A program egyedisége, hogy kilép ebből a keretből és középpontjában az érzékszerveink állnak, legfőképpen az orrunk. Kazincbarcikai helyszínünkön számos fogyatékkal élő csoport is ellátogatott hozzánk. Nagyon élvezték az illatkalandot, és számomra ez az unikalitás ebben a programban. Nem véletlenül tűztük ki egyik fejlesztési célunknak, hogy Braille-írással ellátott játékkártyákkal is szolgáljunk.

A program sikerességét a rengeteg pozitív visszajelzésben és a növekvő érdeklődésben látom. Egyre többen támogatják a kezdeményezést, amivel így számos fiatalhoz eljuthatunk – elősegítve az élményalapú, akadálymentes, lokális turisztikai kereslet élénkítést.

Milyen helyszíneken sikerült eddig az interaktív kiállítást bemutatni, és milyen eredményekkel?

Eddig négy helyszínen jelentünk meg. 2022-ben Kecskeméten volt elsőként kiállítva, ott körülbelül 500 fős látogatószámot ért el a kiállítás. A tavaly indult roadshow keretében további három helyszínre vittük el az illatkalandot: Kondoroson közel 500-an, Kazincbarcikán körülbelül 1600-an,  Tiszakécskén majdnem 800-an tekintették meg.

Terveztek-e további megjelenési helyszíneket?

Jelenleg, egészen február 17-ig Keszthelyen, a Balaton Színházban tekinthető meg a kiállítás. Keszthelyen már vannak csoportos bejelentkezések, aminek nagyon örülünk, de természetesen van még bőven lehetőség csoportos és egyéni regisztrációra. Ezután az installáció Dombóvárra költözik, ahol február 23-tól március 1-jéig várja a látogatókat.

Az Illatok kalandjátéka kiállításon a látogatók egy szórakoztató játék keretében tehetik próbára az orrukat

Fotó: CheckINN

Tervezitek a program jövőbeli kibővítését, fejlesztését?

Hatalmas sikernek könyvelnénk el, ha egy országos turné ismét megvalósulna, mint a korábbi években, hiszen azt tapasztaljuk, hogy mind a látogatók, mind az intézmények felől is lenne rá igény. Azonban nem titkolt célunk egy nagy volumenű budapesti kiállítás megszervezése. Ez egyelőre csak egy álom, de már gondolkodunk az előkészületeken.

Említetted, hogy az Illatkalandorok története a CheckINN-pályázattal kezdődött. Miben látod a program erejét, hogyan segíti a hallgatókat?

A CheckINN lehetőséget teremt olyan hallgatók számára, akiknek bár vannak jó ötleteik, de az még nem forrt ki teljesen, vagy nem tudják pontosan, hogy mit kezdjenek vele. A versenyben ezt tökéletesen próbára tehetik. Úgy szárnyalhat a fantáziájuk, hogy nincsenek keretek közé szorítva. A CheckINN-hez kerülő vállalkozó szellemű fiatalok és ötleteik, mint ahogy a mi illatos programunk is, az ottani stáb teljes támogatását élvezik. Ez nem csupán anyagi finanszírozásban, de közös ötletelésekben és szakmai hozzájárulásban is realizálódik. Számomra a legnagyobb pozitívum, hogy a szervezők nem csupán támogatóként, hanem projektmenedzseri szinten is részt vesznek a tervezésben.

Miért tartod fontosnak, hogy a hallgatóknak ilyen típusú megmérettetésen is részt vegyenek?

A hallgatók számára kivételes lehetőséget jelent, hiszen szélesedik az általuk választott téma vagy éppenséggel ötlet perspektívája. Ráadásul a mentorációs program által további tudással és tapasztalatokkal gazdagodnak a versenyzők. Mindemellett én az energiamegmaradás törvényének híve vagyok, vagyis a befektetett energia nem vész el, hanem megtérül, csak soha nem tudjuk, hogyan és milyen formában. Ezért biztos, hogy kárba nem vész egy CheckINN-versenyen való részvétel.

*

Az Illatok kalandjátéka interaktív kiállítás február 17-ig Keszthelyen, a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban tekinthető meg. Belépőjegy csoportok részére (min. 10 fő): 500,- Ft/fő, egyéni látogatók részére: 600,- Ft/fő. Bővebb információ és jegyvásárlás ezen az oldalon.

A CheckINN weboldala itt érhető el.