2,5 milliárdból szépülhet meg a nagycenki kastély

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. október 28. 13:28

A GINOP pályázati forrásból megvalósuló projekt új fejezetet nyit az örökséghelyszín évszázados történetében, eredményeként a korábban szétdaraboltan működő nagycenki kastélyegyüttes a Széchenyi-kultusz ápolásának méltó központja lehet.

„Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal konzorciumban 2 562 320 551 forintos támogatást kapott a GINOP-programból az arisztokratikus múltú épület fejlesztésére. Az összegből az építőipari kivitelezés költsége nettó 2,29 milliárd forint” – tájékoztatta szerkesztőségünket Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A cél a korábbiaknál versenyképesebb, multifunkcionális kulturális és turisztikai attrakció létrehozása

Fotó: Eszterháza Központ

Megtudtuk: az alapkőletétel tekintetében még folynak az egyeztetések, a projekt befejezésének határideje 2022. szeptember 30.

A kastélypark és kiállítóterek a felújítás ideje alatt nem lesznek látogathatók, hiszen a munkálatok mind a parkot, mind a kastélyegyüttes épületeit érintik, a Széchenyi-mauzóleum azonban a felújítás ideje alatt is várja a látogatókat. A kivitelező a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma.

 

Nemzeti emlékhely, a kor igényeinek megfelelően

A projekt alapvető célja olyan nemzeti emlékhely létrehozása, mely képes a turisztikai trendeknek megfelelően alakuló, élményorientált kereslet kielégítésére. „A cél a korábbiaknál versenyképesebb, multifunkcionális kulturális és turisztikai attrakció létrehozása, a kiállításelemek továbbfejlesztése és bővítése úgy, hogy a műemlék épületekhez kapcsolódó történeti és környezeti értékek megőrzése fenntartható legyen. Mindez az Öregkastélyt, a Széchenyi-szárnyat, a Virágházat, a Pandúrházakat, valamint a kastélyparkot érintő szükséges műemlékvédelmi- és látogatói igényeket szolgáló felújításával valósul meg. Fontos fejlesztési szempont a kastély szolgáltatás palettájának bővítése is, a célcsoportok igényeihez igazodó termékek létrehozásával, tovább fejlesztésével” – avatta be a részletekbe szerkesztőségünket az ügyvezető.

Az új látogatói útvonal a kastélypark főbejáratánál indul majd, a jelenleg turisztikai funkció nélkül álló két őrházat (pandúrház) megnyitják a nagyközönség előtt. Az épületekben a park látogatói számára jegypénztár, információs pont, múzeumshop, kerékpáros pont és kávézó, valamint vizesblokk (a mozgáskorlátozottak részére külön) létesül.

A munkálatok mind a parkot, mind a kastélyegyüttes épületeit érintik

Fotó: Eszterháza Központ

A kastélypark rekonstrukciójának keretében sétányrekonstrukcióval helyreállítják a barokk kertet, az angolparkot, rekonstruálják a korábbi kerti elemeket. A parkban szökőkút és játszótér létesül.

A Virágház reprezentatív épületszárnyában kiszolgáló egységeket és vizesblokkot is magában foglaló, időszaki kiállítások megrendezésére alkalmas rendezvénytermet alakítanak ki, ahol külső rendezvények és kiállítások megrendezésére is lehetőség nyílik.

Az Öregkastélyban és a Széchenyi-szárnyban két kiállítási egységet hoznak létre: bemutatják Széchenyi István életművét (a család jelentőségét a magyar történelemben, a birtok és az épület történetét, műveit és kezdeményezéseit), valamint otthonát, magán- és a közéletét.

A két egység között Lunkányi János (Széchenyi István nevelője, majd birtokainak jószágkormányzója) figurájának szerepeltetése teremt kapcsolatot. Az elképzelések szerint a kastély építéstörténetét sajátos és önálló formában jelenítik meg. A látogatói élményt minden helyszínen interaktív eszközök szolgálják. Az akadálymentesítés a fejlesztés során szintén kiemelt figyelmet kap.