Kína már a 2022-es téli olimpiára készül

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 07. 10:00

Kevesebb, mint egy évvel a világ legnagyobb fedett síközpontjának megnyitása után Kína egész évben működő, hatalmas sípályát nyitott a hegyekben, Shandong tartományban, az ország keleti partján.

Az ATAH építészeti cég által tervezett, 17 ezer négyzetméteres, egész évben működő létesítmény mesterséges sípályákkal fogadja a sportolni vágyókat a Yunmen-hegységben.  Ez az egyik olyan beruházás, amelynek átadása már a 2022-es téli olimpia miatt lett fontos. Kína ugyanis azt szeretné, ha még az olimpia előtt érnének el világraszóló téli sportsikereket sízői és korcsolyázói, hogy az olimpián aztán már mindez érmekben öltsön testet.

A lejtők az új üdülőhely fedett részének tetején lévő teraszon végződnek, amely öltözőket, szekrényeket és sítároló berendezéseket is magában foglal. A futurisztikus külsejű épületet, mint valami kagylót ölelik körül a környező hegyek. Az új Yunmen mesterséges pályaközpont, amely hat órás autóútra fekszik Pekingtől, a nyári hónapokban képzési lehetőségeket kínál a kínai snowboard csapat számára, és a nyilvánosság számára is nyitva áll.

A Yunmen-hegyekben fekvő futurisztikus síközpont

Fotó: turizmus.com

Amióta bejelentették, hogy Kína rendezi a 2022-es olimpiai játékokat, az ország jelentős erőfeszítéseket tett e sportág fejlesztésére és a sportolók képzésére is. 2016-ban a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság közzétette, hogy 169 milliárd font értékben tervez több száz új helyi sípályát, valamint szállodát építeni meg a játékok megkezdése előtt, ezzel is erősítve az ország éremkilátásait.

Az állami tulajdonban lévő China Daily újság szerint 2022-ig akár 800 új üdülőhely, valamint 650 korcsolyapálya is létesülhet, és a tervek szerint hogy mintegy 300 millió fiatalt akarnak megnyerni a téli sportoknak. A Pjongcsangban, Dél-Koreában tartott 2018-as játékokon februárban Kína 16. lett. Ezen mindenképpen javítani szeretnének, és óriási összegeket fordítanak a majdani helyezés javítására. A Warren Smith Ski Academy lett az első brit síiskola, amelyet 2016-ban Kínában nyitottak meg, miután egyre nagyobb érdeklődést tanúsítottak e sport iránt a hatalmas ázsiai ország állampolgárai.

Kína nagyon fontosnak tartja a sísport fejlesztését

Fotó: turizmus.com