Korhű hangszereken hallgathatjuk Mozart és Haydn műveit a Pannonhalmi Főapátságban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 20. 15:20

Bécsi klasszikusok, Mozart és Haydn művei szólalnak meg korhű hangszereken a 800 éves pannonhalmi Szent Márton-bazilikában március 22-én, péntek este a Capella Savaria előadásában a Pannonhalmi Főapátság Nagyböjti koncertsorozatának második alkalmán.

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. A Németh Pál által alapított együttes újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben, hiszen céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait.

1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. Hangszereik XVIII. századi mesterek eredeti munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat.

A felvételeik több mint kétharmada világelső, ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. Opera és passió sorozatuk világhírű karmestere, Nicholas McGegan (az együttes Első Vendégkarmestere) 20 lemezfelvételt készített a Capella Savariával.

pannonhalmi_foapatsag

Idén, 2024-ben lesz nyolcszáz éve, hogy a Szent Márton-bazilikát felszentelték: hangversenyekkel, koncertekkel, kiállításokkal készülnek az évfordulóra

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Számtalan hangversenyük volt 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. A magyar fesztiválok (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) gyakori résztvevői, de koncerteztek már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst, Varsó, Wroclaw régi-zene fesztiváljain is. A zenekart 1991-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2006-ban – a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján – a Prima Primissima szakmai és közönségdíjat is a Capella Savariának ítélték Vas megyében. A kanadai Opus Magazine így ír róluk: „Európa egyik legjobb zenekara”.

Idén, 2024-ben lesz nyolcszáz éve, hogy Szent Márton pannonhalmi monostorának ma is álló szerzetestemplomát helyreállították és ünnepélyesen felszentelték. A felszentelést II. András király jelenlétében Bereck váci püspök, Jakab nyitrai püspök és a zenggi püspök végezte. A „Bazilika 800" emlékév keretében hangversenyekkel, koncertekkel, kiállításokkal készülnek az évfordulóra.