Kortárs művészek és zenészek borítják színesbe Zánkát idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2023. május 09. 14:31

Street art egy zánkai kőkerítésen, színek és dallamok párban, DJ Qucee szettje egy ház udvarán, az underground pop hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása: ezekről szól a VEB2023 KULTHÁLÓ projektjének zánkai története.

„Színezzük ki együtt Zánkát!" – így hangzott a KULTHÁLÓ keretében közzétett felhívás. A Kisbirtok Kultbázis olyan zánkai felületeket keresett, amikre kortárs képzőművészek helyezhetnek fel alkotásokat: street art, balatoni felfogásban, a faluképbe illő és a helyi kontextusba beágyazott falfestményekkel – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Színes falu, színes ház projekt keretében 6 alkotás készül el, melyeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétával és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatnak be minden hónapban, májustól szeptemberig – érdemes lesz figyelni a leleplező eseményeket.

Elkészült az első street art alkotás Zánkán - az alkotó Jakócs Dorka volt

Fotó: Chripkó Lili

 

Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában szeptember 22-én és 23-án, és egy séta keretében lehet bejárni majd az összes elkészült művet, az alkotók által bemutatva.

„A Kultháló VEB2023 program olyan helyek és alkotók együttműködéséről szól, akik képesek megnyitni a művészet elefántcsonttornyait, és a régió rejtettebb településein is megmutatni a művészet közösségformáló erejét. A bázisokon szokatlan közelségből, egy intim környezetben, olykor részt vállalva találkozhatunk a művészetekkel, a művészekkel, a művészet történetével és kortárs kultúrával" – nyilatkozta Nagy Krisztián, a Kultháló VEB2023 projektmenedzsere.