Kulturális központként nyílik újra Litvánia leghíresebb börtöne

Forrás: turizmus.com

 2021. június 15. 14:21

A hírhedt litván Lukiškėst leginkább a népszerű Netflix-sorozat, a Stranger Things forgatási helyszíneként ismerik világszerte. A börtön két év után ismét megnyitotta kapuit Lukiškės Prison 2.0 néven, de ezúttal nem rabokat őriznek ott, hanem szórakoztatóközpontként gondolta újra Vilnius vezetése.

A Litvánia fővárosában, Vilniusban található százéves börtön 2019-ben zárt be, azóta teljesen újratervezték és felújították, most pedig rabok helyett 250 művész műhelyének és stúdióknak, valamint kulturális eseményeknek, fesztiváloknak, koncerteknek és exkluzív nappali és éjszakai túráknak szolgál különleges helyszínként a következő években.

Mivel a világjárvány felfüggesztette a kulturális és szórakoztató események többségét Vilniusban is, ezen a nyáron 250 művésznek adtak lehetőséget arra, hogy az egykori börtön falai között folytathassák kreatív tevékenységüket, tanulmányaikat és bemutathassák a vilniusi lakosoknak és a világ minden tájáról érkező látogatóknak műveiket.

Az egyik művész, Jolita Vaitkutė például a börtön volt étkezdéjében alakította ki műtermét.

vilniusborton

A 250 művész egyike, Jolita Vaitkutė a korábbi étkezőben alakította ki műtermét

Fotó: Mantas Repecka/Lukiškės Prison 2.0

A művész szerint az, hogy több száz másik művésszel oszthatja meg a helyet, és így jobban megismerheti mások alkotótevékenységét, különlegessé teszi a művésztelepet, a helyszín zord múltja ellenére is. Emellett pedig a művészek gyorsan átalakították a börtön egykori tereit, új értelmet adva régi funkcióinak.

A „Lukiškės Prison 2.0” nyári szezonját a Solo Ansamblis zenekar nyitotta meg, akik - a koronavírus miatt bevezetett korlátozások okán - 9 hónap után először léphettek fel több mint 1000 néző előtt. A program telt házas volt, és egy egyedi tervezésű, korszerű színpadon tartották, táncos, zenés és verses elemekkel.

vilniusborton

A Solo Ansamblis 9 hónap után először léphetett fel nagyobb közönség előtt

Fotó: Rytis Seskaitis/Lukiškės Prison 2.0

A nyári szezon többek között fesztiválokkal, nyílt építészeti rendezvényekkel, filmvetítésekkel, aktív szabadidős rendezvények és országosan elismert zenészek műsoraival folytatódik. A szervezők azt remélik, hogy az egykori börtön a zene, a modern művészet, a design és a kultúra központjává válik a litván fővárosban.

A Lukiškės Prison 2.0 minden nap déltől éjfélig tart nyitva, és két egyedi börtöntúrát is kínál az érdeklődőknek. A nappali túra a börtön történelmét, építészetét és a fogvatartottak mindennapjait ismerteti meg a látogatókkal, míg az éjszakai, zseblámpákkal megvilágított túrát azért hozták létre, hogy a legbátrabb látogatóknak egy kis adrenalinlöketet adjon.

Az újragondolt börtön minden nagyobb szabású rendezvényén való részvételhez a látogatóknak be kell mutatniuk az vakcinaútlevelüket, de a kulturális központ saját tesztközponttal is rendelkezik, ahol a résztvevők antigén gyorstesztet végezhetnek.

Kapcsolódó cikkek