Látványosságok a húszéves Postakürt Galériában

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. december 02. 00:43

Az elmúlt húsz évben mintegy hatezer vendég fordult meg a Miskolc belvárosában látható tárlaton.

Az egykori Miskolci Postaigazgatóság székházának emeletén levő kiállítás a néhai  Kamody Miklós postatörténésznek és néhány lelkes munkatársának az ötlete alapján valósulhatott meg. Az összefogás eredményeként olyan régi tárgyakat, iratokat, dokumentumokat sikerült a postásoknak összegyűjteniük, amelyekkel a nagyközönségnek mutatják be a régió postatörténetét. Miskolc és környéke postaszolgálatának históriája ugyanis több mint kétszáz éves múltra tekint vissza. A kiállítás pedig ezt az időszakot idézi fel korabeli dokumentumok, postakezelési kisgépek és térképek bemutatásával.

A speciális látványosságok közül az érdeklődők megtekinthetnek egy XX. század elején működött postahivatalt, melynek része a  2001 óta itt található régi, de még működőképes telefonközpont is. Akik szeretnék, ki is próbálhatják ezt a technikai emléket. De az is érdekességnek számít, hogy a vendégek felfedezhetik az egykor Mátraszentimrén szolgált postás ruháját, valamint a felszereléséhez tartozott sílécét is, amelyeket a havas télben használt a Felső-Mátrában. Kiállították a hírlapkézbesítők korábban használt kézikocsiját is. Az arra szerelt táskákban naponta szállították a lapokat és a folyóiratokat a megrendelőknek.

A galériában egy XX. század eleji postahivatalt is bemutatnak

Fotó: Mentusz Károly

A tárlat érdekessége, hogy a volt miskolci postaigazgatósághoz tartozott összes hivatal bélyegzőjének, illetve a környékbeli eseményekhez kapcsolódott alkalmi bélyegzőknek a lenyomatait is bemutatják.  A gyűjteménynek egyébként négy korszakot bemutató helytörténeti része is van. Így a látogatók dokumentumok és másolatok segítségével ismerhetik meg  II. Rákóczi Ferenc fejedelem egykori postáját, továbbá a miskolci posta, illetve a független Magyar Posta történetét, de bepillanthatnak Észak-Magyarország XX. századi postatörténetébe is.

A Miskolci Postakürt Galéria napjainkban szervezetileg a Budapesten található Posta Múzeum részeként működik, melyet a Postakürt Alapítvány tart fenn. Kisfaludi Júlia igazgató lapunknak elmondta, hogy az érdeklődők főleg iskolás csoportok, nyugdíjasok és postai dolgozók. A terveik szerint a következő években is fenntartják a miskolci galériát. A gyűjteményhez tartozó raktárban viszont a korábbi anyagokból még ma is találhatók feldolgozásra váró emlékek.

Közöttük például régebben viselt postás egyenruhák, postai címtáblák,  szakmai íratok, dokumentumok és személyi ívek. Mindezek a kutatóknak, illetve a családok története iránt érdeklődőknek szolgáltathatnak fontos információkat. Ugyanakkor a további feladataik közé tartozik az is, hogy az Észak-Kelet-Magyarország településein egykor működött postahivatalok fennmaradt dokumentumait feldolgozzák.

A postakezeléshez használt kisgépeket is láthatnak az érdeklődők

Fotó: Mentusz Károly

A jelenlegi tárlatvezetőtől, Béres Lászlótól - aki a galéria egyik alapítója volt - megtudtuk, hogy az intézményt előzetes bejelentkezés alapján hetente kétszer, kedden és csütörtökön látogathatják az érdeklődők.