Londonba érkezett a Tutanhamon-kiállítás

Forrás: MTI

 2019. november 01. 15:13

Szombattól a londoni Saatchi Galériában látható az utazó Tutanhamon-kiállítás, amely a szokatlanul borsos árú belépő ellenére is várhatóan tömegeket vonz majd.

Az egyiptomi régészeti minisztérium és a New York-i IMG által szervezett tárlaton 150 műkincs látható. Az anyagok több mint felét korábban még sohasem mutatták be Egyiptomon kívül.Az arany fáraó kincsei című kiállítást 37,40 font (14 300 forint) ellenében lehet megtekinteni 2019. november 2. és 2020. május 3. között. A kiállítás 2018 márciusa és 2019 januárja között a Los Angeles-i Kaliforniai Tudományos Központban mutatkozott be, ahol 711 ezer látogató nézte meg. Ezt követően, márciustól szeptemberig a párizsi Grande Halle de la Villette látta vendégül, ahol több mint 1,4 millióan voltak kíváncsiak rá, és ezzel a leglátogatottabb franciaországi kiállítás lett.

A kiállítási tárgyak több mint felét még sohasem mutatták be Egyiptomon kívül

Fotó: Pixabay

A tárlat összesen tíz városban mutatkozik be. A London utáni állomást még nem jelentették be, de az már biztos, hogy 2021 elejétől a sydney-i Ausztráliai Múzeumban lesz látható fél évig, később pedig Japánban, Kanadában és Dél-Koreában is megrendezik.
A 2020-as évek közepére, mire az anyag visszatér Egyiptomba, már több millió látogatója lehet, és ezzel a világ legnépszerűbb régészeti kiállításává válhat. Egyetlen konkurenciája a 2005-ös Tutanhamon-kiállítás lehet, amely 17 városban mutatkozott be, és több mint 11,5 millió látogatója volt.
Az utazó kiállítás bevételeiből származó forrásokat a Nagy Egyiptomi Múzeum befejezésére fordítják, amely Kairó külvárosában épül, két kilométerre a piramisoktól. A múzeum megnyitása után a fáraó kincseit többé nem mutatják be külföldi kiállításokon.