Kádár kockák, tajvani művészet és Vera Molnar-kiállítás a Ludwig programjában

Forrás: MTI

 2024. január 24. 13:06

A nemrég elhunyt, nemzetközi hírű magyar-francia képzőművész, Vera Molnar előtt tisztelgő kiállítással indul februártól a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum éves programja, amelyben többek között a kádári kockaházakat és a tajvani kortárs művészetet bemutató tárlatok is szerepelnek.

A Ludwig Múzeum 2023-ban 7 kiállításon és a kapcsolódó 500 programon csaknem 96 ezer látogatót fogadott, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig 108 csoport vett részt összesen mintegy 3300 fővel – mondta el az intézmény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató.

Mint emlékeztetett, a múzeum egy-egy aktuális kerettéma köré szervezi éves programját és tevékenységét, idén ezért olyan kiállításokkal jelentkezik, amelyek a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait tárják fel más művészeti ágakkal és diszciplínákkal.

A Ludwig ugyanakkor továbbra is komoly hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű közösségek megszólítására és a látogatók bevonására új, interaktív eszközökkel – fűzte hozzá.

Idén a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjai kerülnek fókuszba a Ludwig Múzeumban

Fotó: Ludwig Múzeum

 

Fabényi Julia az idei év első kiemelt eseményeként az A la recherche de Vera Molnar című kiállításról szólt: a február 10-én nyíló tárlat áttekintést nyújt a nemrég elhunyt művész pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal egyedi reflexiókkal tiszteleg előtte.

Vera Molnar 1947-től haláláig Franciaországban élt és alkotott. 1968-tól az elsők között hozott létre műalkotást valódi számítógép segítségével, és máig világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként tartják számon. A két részből álló kiállítás egyik fele áttekinti Vera Molnar pályájának meghatározó fejezeteit, a kiállítótér másik felében pedig elsőként mutatkozik be az a csoportos, nemzetközi kiállítási anyag, amely elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.

A szocializmus jellegzetes kockaházait állítja középpontba májustól a Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című tárlat, amely változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, hatását a magyarországi vizualitás történetében.

Szeptemberben nyílik a Fordított tárgyak című, nemzetközi válogatás. A tárlat egymással párhuzamosan mutat be képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kontextusban keletkezett tárgyakat.

A Vihar előtt - Tajvan, múlt és jövő határán című kiállítás az aktuális tendenciákra és azokra a művekre fektet kiemelt hangsúlyt, amelyek bemutatják Tajvan tudományos és technológiai fejlődését, valamint azt a történelmi és társadalmi-politikai hátteret, amely sajátos identitását és dinamikus társadalmát formálta.