Magyar asztrofotós expedíció Namíbiában

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 02. 09:55

Egy magyar fényképészekből álló expedíció 12 ezer kilométert utazott Namíbiáig, hogy utolérhetetlen fotókat készítsen a városi fényszennyezéshez szokott szemek számára szinte elképzelhetetlen tisztaságú égboltról.

Két oka van, amiért az asztrofotózás szerelmeseit szinte mágnesként vonzza Namíbia. Az egyik, hogy a déli féltekés elhelyezkedése miatt teljesen más égboltot lehet innen megfigyelni, mint Magyarországról. Ennél is fontosabb érv azonban a kivételes tisztaságú égbolt. Namíbia hatalmas kiterjedésű térségei szinte teljesen lakatlanok, így az emberi települések fénye nem ragyogja túl az égboltot. Az 1800 méteres tengerszint feletti magasság és az alacsony páratartalom szintén kedvező körülményeket teremtenek. A Tejút és a csillagok fénye olyan erős, hogy árnyékot vetnek, és akár lámpa nélkül is lehet tájékozódni a sivatagban.

A minimális fényszennyezettségű területen a leghalványabb csillagok is látszanak

Fotó: turizmus.com

Heteken keresztül hatfős magyar expedíció dolgozott az asztrofotózás nemzetközi paradicsomában, a délnyugat-afrikai Namíbiában.

Több hónapos tervezést igényelt a nagyméretű távcső és a precíziós műszerek csomagolásának és szállításának megtervezése, hogy egyetlen érzékeny eszköz sem sérüljön meg útközben. A helyszínen is több száz kilométert utaztak a fotósok a legjobb képekért a sivatagi éjszakában, a homokdűnék között. A csapat tagjai között volt Schmall Rafael, a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagpark munkatársa, aki az égboltot és a felszíni tájat egyszerre ábrázoló asztrotájképekre specializálódott.

Az expedíción készült fotókat és videókat a nagyközönség is láthatja. Augusztusban a Vega Csillagászati Egyesület zselickisfaludi táborában lesz egy előadás az útról, később pedig Kaposváron terveznek fotókiállítást és közönségtalálkozót az érdeklődőknek.