Magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében

Forrás: MTI

 2023. augusztus 29. 13:15

A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos kiállítás, amely csaknem száz kiállított tárggyal mutatja be a magyarországi üvegművészetet szeptember 2. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivál keretében.

A Glass Art NOW! kiállítás áttekinti a magyarországi üvegművészet történetének kiemelt elemeit. A üvegtörténeti munkák mellett mintegy negyven kortárs magyar üvegművész kapott megjelenési lehetőséget, jól ismert üvegművészek mellett fiatal tehetségek is.

A Glass Art NOW! a Bohus-Lugossy Alapítvány "a magyar üveg ezer éve" munkacímű kutatómunkájához kapcsolódóan a római kori ásatásoktól napjainkig mutatja be az üveg Kárpát-medencei történetét.

A négy tematikus történeti vitrin rövid történeteit olasz és angol nyelven hallgathatják meg a látogatók az asztalokra kihelyezett QR kódok beolvasásával, az elmélyülni vágyók pedig a teljes történeteket a kiállítás weboldalán olvashatják el.

Az üvegtörténeti tárgyakat magyarországi múzeumok, valamint magángyűjtők anyagaiból válogatta a kiállítás kurátora, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, Szilágyi B. András művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa és Dohnál Szonja társkurátor, művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese.

Mint a szervezők kiemelték, a kiállítás kortárs üvegművészeti anyaga mintegy negyven alkotó részvételével jött létre, akik közül tízen teljesen új alkotással készültek az első velencei magyar üvegművészeti tárlatra.

A 2023-as Velencei Építészeti Biennáléhoz csatlakozva a kiállítás bemutatja a Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 arányban megépített építészeti makettjét is.

A Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum makettje

Fotó: Glass Art NOW!

 

A Glass Art NOW! kiállítás a Bohus-Lugossy Alapítvány és a FAMPATH szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, Veszprém Önkormányzata, a Magyar Művészeti Akadémia, a Collegium Hungaricum Róma és a Liget Budapest projekt támogatásával valósul meg az Ateneo Venetóban, a város legrégebbi, aktívan működő kulturális intézményében.