Magyarország vár – Ahol elbújhatunk feltöltődni

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. október 05. 17:48

Első alkalommal az Őrségbe csak belekóstolni lehet, ám a szelíden hullámzó, dimbes-dombos táj, a bájos aprófalvak varázsa és a testet-lelket átjáró vidéki nyugalom örökre megragadja az ide látogatót.

Magyarország egyik legvarázslatosabb vidékén szinte lépésenként fonódik a természet a történelemmel, a féltve óvott hagyományokkal és nem utolsósorban a színes programkínálattal.

Őriszentpéter Árpád-kori temploma

Fotó: Tourinform Őriszentpéter

Az ismerkedést mindenképpen Őriszentpéteren, az Őrség fővárosában érdemes elkezdeni, ott is az Árpád-kori, 1230-ban épült Szent Péter-templomnál, majd folytatni a fél évezreddel később emelt, késő barokk református templomnál, ahol a kiváló akusztikának és orgonának köszönhetően rendszeresen szerveznek koncerteket.

 

Őrállók földje

A Vas megyei kisváros első emlékei az államalapítás idejére nyúlnak vissza, akkor népesítették be a határőrizettel megbízott családok. A 17. században már a Batthyányak birtokolták a területet és az addig szabad lakosságot alaposan megsarcolták. A helytörténeti érdekességekbe a művelődési ház emeletén látogatható Szikszai Edit Helytörténeti Gyűjteményben lehet igazán belemerülni.

 

Két keréken a szereken

A helybeliek szerint a vidéken barangolókat energiával tölti fel a táj, ezért javasolják mindenkinek a gyalogos vagy kerékpáros túrákat.

A legjobb kerékpárral bebarangolni a szereket

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Őriszentpéter megőrizte az ősi „szeres" településformát – egymástól elhatárolódó, dombtetőkre települt kis házcsoportokból áll. Az itteni kilenc szert a Zala folyó déli partján fekvő Városszertől a Baksaszeren vagy Templomszeren át lehet körbebringázni, vagy akár hosszabb sétát bevállalva ismerkedni a tájjal, emberekkel.

Ajánlott az útvonalba foglalni a Szalafő-Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlékegyüttest, a nagyrákosi tájházat és kovácsműhelyt vagy a Fazekas Házat Magyarszombatfán.

Népi műemlék Pityerszeren

Fotó: Tourinform Őriszentpéter

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság őriszentpéteri látogatóközpontjában működő Tourinform iroda munkatársai segítenek eligazodni a különböző színű túraútvonalak sűrűjében. Országos túraútvonalak is áthaladnak itt, de kimondottan a helyi természeti és műemléki látnivalókat fűzi fel Zalalövő és Szentgotthárd között a 67 km hosszú Őrvidéki Piros.

 

Helyi ízek

Aki igazán magáévá szeretné tenni hazánk egyik legérintetlenebb tájegységének hangulatát, az szálljon meg egy falusi vendéglátónál, kóstolja meg az őrségi dödöllét, a hajdinás vargányalevest, a tökös-mákos rétest, emlékbe pedig vigye haza az „Őrség aranyát", a tökmagolajat.

Az őrségi gombalevest mindenkinek meg kell kóstolni!

Fotó: Tourinform Őriszentpéter

Helyi ízek kóstolgatásához és a vásárfia beszerzéséhez ajánljuk Őriszentpéter minden szombaton nyitva tartó termelői piacát.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója:

Kapcsolódó cikkek