Málta is könnyít az egészségügyi és beutazási szabályokon

Forrás: turizmus.com

 2022. március 01. 09:47

Málta, köszönhetően az alacsony fertőzésszámoknak és a magas átoltottságnak a lakosság körében, márciustól lazít a koronavírus járvány megfékezésére bevezetett egészségügyi és beutazási korlátozásokon.

Máltán a felnőtt lakosság 80 százaléka már felvette a harmadik, ismétlő oltást. Ennek köszönhetően márciustól fokozatosan lazítanak a járvány miatt bevezetett szabályokon - közölte a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

A szigetország továbbra is az indulási ország kategorizálása alapján engedélyezi a beutazást. A vörös országokból kizárólag negatív PCR teszt és 14 nap karantén letöltése után lehet belépni Máltára. A piros országokból, ahová Magyarország is tartozik, ahogy eddig, a 12 évnél idősebb személyek  EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba.

Március 7-től azonban azok is, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinával lettek teljesen beoltva, de a WHO által elfogadott oltást kapták elsődleges oltásként (azaz Sinopharm-t vagy Covisheld-t) és abból mindkét szükséges dózist megkapták, szintén beutazhatnak Máltára ismétlő, EMA oltás nélkül egy negatív PCR-teszt eredménnyel, aminek mintavétele a Máltára érkezés előtti 72 órán belül készült. Ennek az a további feltétele, hogy rendelkezzenek a kiállító ország szabályai szerint) érvényes és Máltán elfogadott (pl. EU-s) oltási igazolással.

malta

Március 7-től PCR-teszttel azok is beutazhatnak Máltára ismétlő oltás nélkül, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával lettek beoltva

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Ugyanekkortól a karantén szabályok is módosulnak. A teljesen beoltottak (kizárólag EMA vakcinával) mentesülnek a kötelező karantén alól, ha Covid-fertőzöttel kerültek kapcsolatba, míg az oltatlanoknak ilyen esetben 5 napig házi karanténban kell maradniuk, ahonnan egy negatív PCR teszt eredménnyel szabadulhatnak. Azoknak a fertőzötteknek, akik egyébként teljesen oltottak, 10 nap helyett csak 7 napig kell karanténban maradniuk és negatív eredménnyel szabadulhatnak. Oltatlanok esetében, aki megfertőződik vagy fertőzöttel egy háztartásban él, azokra továbbra is 14 napos karantén vonatkozik.

A teljesen oltottaknak, ha „dark-red” országból érkeznek Máltára, mindössze 7 napig kell csak karanténban maradniuk a korábbi 10 helyett, amennyiben pedig „red” országból érkeznek (pl. Magyarország), akkor egyáltalán nem kell karanténba vonulniuk.

Március 7-től azok a vendéglátóhelyek, amelyeknek eredeti működési engedélyében a nyitvatartási idő hosszabb, mint a most engedélyezett (jelenleg éjjel 1-kor be kell zárni), azok tovább nyitva maradhatnak.

Április 11-től, a szabadtéri, nem ültetett rendezvényeken korlátozások nélkül lehet részt venni, ugyanakkor a beltéren megrendezésre kerülő eseményeken csak az érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező, teljesen beoltottak vehetnek részt. 

A gyerekek iskolai maszkviselése a húsvétiszünet után is kötelező marad, bár a máltai egészségügyi miniszter, Chris Fern legutóbbi nyilatkozatában elmondta, hogy amennyiben az esetszám Máltán továbbra is alacsony marad, akkor az áprilisi szünetet követően javaslatot tesznek a feloldására.