Mától Pécsett látható a Csontváry 170 kiállítás

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 19:54

A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös Csontváry 170 időszaki tárlata a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi Csontváry Múzeumban lesz megtekinthető.

A 170 évvel ezelőtt született festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat három hónapig nagy sikerrel a Szépművészetiben volt látható. A budapesti zárás után az életművet átfogóan bemutató, mintegy 40 művet felvonultató közös kiállítás Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba érkezett. A  budapesti vendégeskedés után így "hazatértek" a festő olyan ikonikus festményei, mint a Római híd Mosztarban vagy a Vihar a nagy Hortobágyon.

A hétfőn megnyílt együttes tárlatot november 5-ig, szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség.

A következő három hónapban Pécsett látható a Csontváry 170 kiállítás

Fotó:  Janus Pannonius Múzeum

A baranyai székhelyen a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. Így együtt nézhető meg Pécsett Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A közös kiállítás után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit – közölte az intézmény.