Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben

Forrás: turizmus.com

 2019. május 16. 11:09

Több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a Nemzeti Múzeum klasszicista épületét és kertjét a 24. Múzeumok Majálisán.

Az érdeklődőket színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral, fesztiválhangulattal várják május 18-án és 19-én. A majális első napja a Múzeumok Világnapjára esik, ezért a múzeum ezen a napon 22 óráig tartja nyitva kapuit.

A lassan negyed évszázados rendezvény látogatóinak száma évről évre nő. Tavaly több mint 40 ezren fordultak meg a Múzeumkertben és a múzeum épületében a két nap alatt. Az ország legkülönbözőbb múzeumai mutatják be kiállítás-kínálatukat, programjaikat és kreativitásukat, és a múzeumok közötti szakmai eszmecserére is alkalom nyílik ezen a hétvégén. Idén a szakmai programok színtere a Múzeum Esztrád a Római-udvaron, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba, és bepillantást nyerhetnek a múzeumok szerteágazó életébe.

A múzeum épületében és kertjében több mint száz múzeum és kiállítóhely mutatkozik be

Fotó: Facebook / Magyar Nemzeti Múzeum

Az idei majális egyik fő fókuszpontja a rendszerváltozás. Ennek 30. évfordulójára emlékezve a Magyar Nemzeti Múzeum egész esztendőn átívelő programsorozattal készült KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják Az Év Múzeuma és Az Év Kiállítása díjakat.A kétnapos fesztiválon fontos szerep jut a neves művészeknek és a jó zenének is. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Vasárnap délelőtt Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda stílusában”, a 80-as évek aerobic lázát megidézve. A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is.

A szombati zenei élményeket az este 10-ig tartó utcabál zárja a 80-as évek hangulatában. A Majális zárókoncertjét pedig a VAN Filmzenekar adja.