Múzeumot emelnek Izraelben az Einstein-hagyatéknak

Forrás: MTI

 2022. október 25. 12:42

Múzeumot emelnek a Jeruzsálemi Héber Egyetem területén Albert Einstein hagyatékának elhelyezésére. Az egyetem givat-rami kampuszán fogják létrehozni az új jeruzsálemi kulturális intézményt.

Az intézményre amelyre a kormány hatmillió dollárt (több mint két és fél milliárd forintot) ígért, az egyetem pedig ennek a kétszeresét gyűjti össze adományozóktól.

Albert Einstein az egyetem egyik alapító atyja volt és az intézmény máshol élő kormányzója. Minden idők egyik legjelentősebb elméleti fizikusa 1955-ben, 76 éves korában hunyt el Amerikában.

Hagyatékát, amely Roni Grosz kurátor szerint 85 ezer darabból áll, Einstein a Jeruzsálemi Héber Egyetemre testálta. Ez jelenleg a világ legnagyobb Einstein-gyűjteménye.

einstein

A Jeruzsálemi Héber Egyetem területén rendezik be a 85 ezer darabból álló múzeumot, mely online is elérhető lesz a nagyközönségnek

Fotó: Flash90/Albert Einstein Archives

A leendő, a nagyközönség számára online is elérhető múzeum nemcsak otthont nyújt majd a teljes Einstein-archívumnak, hanem "innovatív tere lesz a tudományos és technológiai oktatásnak" is az egyetem közlése szerint.

"Az új intézmény a legkorszerűbb kiállítási technikákkal, tudományos bemutatókkal és eredeti dokumentumokkal fogja ábrázolni Einstein hozzájárulását a tudományhoz, felfedezéseinek hatását mai életünkre, közéleti tevékenységét és élete kulcsfontosságú történelmi pillanatait" - hangsúlyozták.
A létesítményben bemutatják azt is, hogy Einstein személye "milyen mélyen összefonódott a zsidó nép sorsával, Izrael állammal és a jeruzsálemi egyetemmel."
A múzeumban rekonstruálják a tudós könyvtárát és irodáját, ahol eredeti dokumentumokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Einstein relativitáselmélete forradalmasította a fizikát, a tudós emellett jelentősen hozzájárult a kvantummechanika elméletéhez, és munkásságáért 1921-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat.