Az Eötvös, a Szentgyörgyi és a Pollack családhoz hív vendégségbe a Nemzeti Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2023. október 06. 11:16

A „live interpretation” módszer segítségével Nemzeti Múzeum mintegy 20 karakterrel és ősszel 5 különleges történet kelt életre, megidézve meg azokat a történelmi eseményeket, amelyeket nem szabad elfelejteni.

Az Élő Múzeum egy olyan múzeumokban használatos drámapedagógiai, múzeumandragógiai módszer, amelyben megjelennek történeti karakterek korhű ruhákban és interakcióba lépnek a látogatókkal. A Nemzeti Múzeumban a történeti kiállításunkra van adaptálva minden, a karaktereket úgy dolgozták ki, hogy a kiállítási tereket töltsék meg élettel. A programok során egy tárlatvezető az, aki összeköti a karaktereket, megmagyarázza mit hallanak a látogatók, mi miért és hogyan történik.

Történelmi karakterekkel találkozhatunk a Nemzeti Múzeumban

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Minden valóban az adott pillanatban zajlik, a Múzeum saját múzeumpedagógusai és -andragógusai, akik életre keltik a karaktereket elmerülnek a korszakban, a témában, rengeteg forrást felhasználva formálják a megjelenésüket és mondandójukat, sokszor teret adva az improvizációnak. A ruhák, eszközök nem színházi jelmezek és kellékek, hanem ruharekonstrukciók és javarészt hiteles tárgymásolatok.

A karakterek a kornak megfelelő stílusú párbeszédekkel, szokásokkal és viselkedéssel teremtenek a vezetéseken a résztvevők számára olyan élményt, mintha időutazásban vennének részt, évszázadokat visszarepülve a korokban – áll a múzeum közleményében.

A történelmi alakok ruhái javarészt hiteles tárgymásolatok

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Ősszel olyan programokkal találkozhatnak az érdeklődők a Múzeumban, amelyek az aktualitásokra reflektálnak.

Stílusosan például októberben péntek 13-án a Boszorkányok és kirakatperek címmel Báthory Erzsébetről lesz szó, vajon tényleg az ördög asszonya volt-e, hisz a titkát négy évszázada nem sikerült igazából megfejteni. Novemberben is folytatódik majd a program, amikor tudósokat ismerhetnek meg testközelből, és vendégeskedhetnek az Irinyi, az Eötvös és a Szentgyörgyi-családnál, vagy egy másik alkalommal a Pollack családnál.